Számomra megunhatatlan ez a fogás. Gyermekkoromat idézi fel, amikor csak eszem. Nem egy egyszerű és gyors fogásról van szó, de szerintem azért néha érdemes nekifutni, a család biztos nagyon hálás lesz a fáradozásodért!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 15 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
1 kg marhalapocka
3 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál mustár
3 gerezd szeletelt fokhagyma
1 mokkáskanál fekete törött bors
2 mokkáskanál só
+8-10 darab fapálca a marhahús tekercsek tűzéséhez
3 dl száraz fehérbor
10 dkg krémsajt
1 dl tejföl
2 dl víz
8 dkg vöröshagyma (körülbelül 1 darab közepes fej)
15 dkg sárgarépa (körülbelül 2 darab kisebb fej)
15 dkg fehérrépa (körülbelül 2 darab kisebb fej)
5 dkg zeller gumó (körülbelül 1 darab kis cikk)
2 darab babérlevél
1 csomag petrezselyemzöld
3 teáskanál só
2 darab zsemle
3 darab egész tojás
12 dkg liszt
1 csomag apróra vágott petrezselyemzöld
1 teáskanál só a gombóchoz
2 teáskanál só a főzővízbe
2 l főzővíz
fél citrom leve
2 teáskanál kristálycukor
1 mokkáskanál só
1. A marhalapockából kis ujjnyi vastag szeleteket vágunk, majd kiklopfoljuk.
2. Fűszerezzük fekete borssal, sóval, mustárral és fokhagyma szeletekkel.
3. Az ízesített húst hosszában, szorosan feltekerjük.
4. Fa pálcával mindkét végét, de ha szükséges, akkor a közepét is megtűzzük.
1. A zsemlekockákat szárazon, sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az apróra vágott petrezselymet és a sót.
3. Összekeverjük, majd 5 percig állni hagyjuk. Közben felforraljuk a vizet.
4. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és 8 perc alatt kifőzzük azokat.
1. Zsiradék nélkül elkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a szeletelt hagymát és az előkészített marhahús tekercseket, majd megsózzuk.
2. Kis lángon 10 percig fedő alatt pároljuk, majd megforgatjuk a tekercseket, és hozzáadjuk a darabolt zöldségeket.
3. Hozzáadjuk a bort, a vizet, a babérlevelet, majd fedő alatt, közepes lángon 45-80 percig pároljuk – a hús minőségtől függően.
4. A megpuhult marhatekercseket kivesszük, a fapálcákat kihúzzuk belőlük, és lefóliázva félrerakjuk.
5. A zöldséges párolólevet, ha szükséges felöntjük egy kis vízzel, majd hozzáadjuk a tejföllel elkevert krémsajtot.
6. Botmixerrel alaposan összeturmixoljuk, visszahelyezzük a megpárolt tekercseket, és fedő alatt, kis lángon 10 percig forraljuk. Cukorral, sóval, friss citrom levével ízesítjük.