Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Vadas marha zsemlegombóccal

Kezdőlap > Receptek > Főétel > Vadas marha zsemlegombóccal

2020. január 06. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Számomra megunhatatlan ez a fogás. Gyermekkoromat idézi fel, amikor csak eszem. Nem egy egyszerű és gyors fogásról van szó, de szerintem azért néha érdemes nekifutni, a család biztos nagyon hálás lesz a fáradozásodért!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 15 perc

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.8 / 5. Értékelések: 5

Allergének

Glutén Tojás Mustár Tej

Hozzávalók

Hozzávalók a marhahús tekercsekhez:

1 kg marhalapocka
3 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál mustár
3 gerezd szeletelt fokhagyma
1 mokkáskanál fekete törött bors
2 mokkáskanál só
+8-10 darab fapálca a marhahús tekercsek tűzéséhez

Hozzávalók a zöldséges párolóléhez:

3 dl száraz fehérbor
10 dkg krémsajt
1 dl tejföl
2 dl víz
8 dkg vöröshagyma (körülbelül 1 darab közepes fej)
15 dkg sárgarépa (körülbelül 2 darab kisebb fej)
15 dkg fehérrépa (körülbelül 2 darab kisebb fej)
5 dkg zeller gumó (körülbelül 1 darab kis cikk)
2 darab babérlevél
1 csomag petrezselyemzöld
3 teáskanál só

Hozzávalók a zsemlegombóchoz:

2 darab zsemle
3 darab egész tojás
12 dkg liszt
1 csomag apróra vágott petrezselyemzöld
1 teáskanál só a gombóchoz
2 teáskanál só a főzővízbe
2 l főzővíz

Az utóízesítéshez:

fél citrom leve
2 teáskanál kristálycukor
1 mokkáskanál só

Elkészítés

A marhahús előkészítése:

1. A marhalapockából kis ujjnyi vastag szeleteket vágunk, majd kiklopfoljuk.

2. Fűszerezzük fekete borssal, sóval, mustárral és fokhagyma szeletekkel.

3. Az ízesített húst hosszában, szorosan feltekerjük.

4. Fa pálcával mindkét végét, de ha szükséges, akkor a közepét is megtűzzük.

A zsemlegombóc elkészítése:

1. A zsemlekockákat szárazon, sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk.

2. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az apróra vágott petrezselymet és a sót.

3. Összekeverjük, majd 5 percig állni hagyjuk. Közben felforraljuk a vizet.

4. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és 8 perc alatt kifőzzük azokat.

Elkészítés:

1. Zsiradék nélkül elkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a szeletelt hagymát és az előkészített marhahús tekercseket, majd megsózzuk.

2. Kis lángon 10 percig fedő alatt pároljuk, majd megforgatjuk a tekercseket, és hozzáadjuk a darabolt zöldségeket.

3. Hozzáadjuk a bort, a vizet, a babérlevelet, majd fedő alatt, közepes lángon 45-80 percig pároljuk – a hús minőségtől függően.

4. A megpuhult marhatekercseket kivesszük, a fapálcákat kihúzzuk belőlük, és lefóliázva félrerakjuk.

5. A zöldséges párolólevet, ha szükséges felöntjük egy kis vízzel, majd hozzáadjuk a tejföllel elkevert krémsajtot.

6. Botmixerrel alaposan összeturmixoljuk, visszahelyezzük a megpárolt tekercseket, és fedő alatt, kis lángon 10 percig forraljuk. Cukorral, sóval, friss citrom levével ízesítjük.

Séftanácsok

Még finomabb lesz a vadasunk, ha a marhatekercseket előre ízesítjük, és feltekerve, hűtőben 1-2 napig érleljük. Így a mustártól és a fűszerektől még puhább és ízletesebb húst kapunk. A mártás sűrítésénél szándékosan nem használok lisztet, inkább a tejföllel elkevert krémsajttal sűrítek, így még krémesebb lesz a mártásunk. Ha még rövidebb idő alatt akarjuk elkészíteni az ételt, akkor a húst kisebb és vékonyabb szeletekre vágjuk fel, és feltekerés nélkül pároljuk puhára a szószban, így az elkészítési időt a felére is csökkenthetjük. A mártás leturmixolása után minden esetben tegyünk még hozzá egy kis cukrot, sót és pár csepp friss citromlevet is, ezzel még jobban kiemelhetjük az étel pikáns ízét.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra