A spanyol tortilla, ami nem keverendő össze a mexikói tortilla chipsszel, nagy népszerűségnek örvend egész Spanyolországban. Laktató reggeli, de én tulajdonképpen a nap bármelyik szakában tudom enni ezt a krémes, ízletes, felturbózott omlettet. Mert lényegében egy omlettről beszélünk, amit vékonyra szeletelt burgonyával ütnek fel a spanyolok. És milyen jól teszik! Egy próbát mindenképpen megér!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 10 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
1 kilogramm burgonya
8 nagy tojás
1 fej vöröshagyma vékony karikákra vágva
olívaolaj
só
bors
1. Pucoljuk és mossuk meg a burgonyát, majd szeleteljük fel. Én fél cm-es szeleteket vágok, de ha valaki vastagabban szereti, hát vágja vastagabbra.
2. A burgonya szeletekről itassuk le a nedvességet, majd tegyük egy nagy tálba, sózzuk, borsozzuk, és jól keverjük össze.
3. Egy mélyebb serpenyőben, körülbelül 1 ujjnyi vastagságú olívaolajat öntünk, és közepes lángon felhevítjük.
4. Amikor az olaj felforrósodott hozzáadjuk a burgonya szeleteket, illetve, ha még szükségesnek látjuk, öntünk alá még egy kis olajat, a lényeg, hogy ellepje a krumplit.
5. Alacsony lángon 20 percig sütjük a burgonyát.
6. Amíg sül a krumpli, a tojásokat felverjük. Sózzuk és borsozzuk.
7.
Egy másik serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg a hagyma szeleteket. Amikor elkészültek adjuk hozzá a tojáshoz.
8. Az elkészült burgonya szeleteket itassuk le papírtörlővel, és hagyjuk egy picit kihűlni.
9. Néhány perc után adjuk a tojásos keverékhez, keverjük el, és pihentessük nagyjából 20 percig.
10. Abban a serpenyőben fogunk dolgozni, amiben a krumplit kisütöttük, így távolítsuk el belőle a felesleges olajat. Épp csak annyi maradjon az alján, amennyit egy omlett sütéséhez is használnánk.
11.
Öntsük a serpenyőbe a tojásos keveréket, és közepes lángon süssük 6-8 percig oldalanként. Amikor az egyik oldal megsült, egy széles lapáttal nyúljunk alá, egy hirtelen mozdulattal fordítsuk meg, és ezt az oldalt is süssük szép aranybarnára.