Attól, hogy valami mentes, még lehet nagyon finom. Sőt! Ennek a pitének az ízén szerintem nem is fogjátok érezni, hogy nincs benne búzaliszt. Helyette mandula-, és tápióka lisztet használtam. Nem mellékesen, így sokkal egészségesebb lett a piténk, ezért akkor is ajánlom kipróbálásra, ha épp nincs glutén érzékeny a családban.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 15 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
200 gramm mandulaliszt
200 gramm tápióka liszt
1 teáskanál só
225 gramm vaj
2 darab tojás
1 evőkanál méz
8 darab közepes méretű alma, meghámozva, kimagozva és vékonyra szelve
1 evőkanál citromlé
120 gramm eritrit
3 evőkanál tápióka liszt
2 teáskanál vanília kivonat
fél teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál őrölt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt gyömbér
1 darab tojás a kenéshez
nádcukor a szóráshoz
1. Keverjük össze a mandulalisztet, a tápióka lisztet, a mézet, a sót és a hideg vajat robotgéppel, mindaddig, amíg összeáll. Nem kell homogén tésztát kapnunk, kicsit morzsalékos lesz.
2. Adjuk hozzá a tojásokat, és jól dolgozzuk össze a tésztával.
3.
A kapott masszát válasszuk ketté, formázzunk belőle két bucit, és tegyük a hűtőbe pár órára, de akár egy éjszakára is.
1. Egy nagy tálban keverjük össze az almaszeleteket, a citromlevet, az eritritet, a tápióka lisztet, a vanília kivonatot és a fűszereket. Alaposan keverjük össze, hogy az almát jól átjárják a fűszerek.
1. Egy körülbelül 27x25 cm-es sütőformát vajazzunk ki.
2. Az egyik tésztabucit kivesszük a hűtőből, majd két zsírpapír között kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk bélelni vele a sütőformát.
3.
Ha a tészta már a formában van, akkor egyenletesen helyezzük bele az almás tölteléket.
4.
A másik tésztabucit a fent leírt módon nyújtsuk ki, majd egy éles kés segítségével egyforma szélességű csíkokra szeleteljük. Ezek a csíkok kerülnek majd a pite tetejére.
5. A pite tetejét megkenjük egy felvert tojással.
6. 165 °C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
7. Tálalásnál nádcukorral megszórjuk.