Az ilyen desszerteket szeretem én igazán. Pikkpakk desszertnek hívom, nincs sok macera vele, és még sütni sem kell. Az már csak hab a tortán, vagyis a pekándió szeleten, hogy nemcsak finom, de nagyon egészséges is! Ráadásul tejterméket és glutént sem tartalmaz. Szerintem a legjobb, ha most azonnal elkészíted!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
3 óra 30 perc
ADAG
6 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Drága
Allergének
Mentes
200 gramm kesudió
40 gramm kókusz csipsz vagy kókusz reszelék
16 szem datolya (mag nélkül!)
fél teáskanál fahéj
550 ml kókusz konzervnek csak a sűrű, tejszín része, ami kb. 200 ml
(a maradékot használjuk el a kávénkba, vagy főzzünk egy jó thai fogást)
140 gramm méz
2 darab citrom leve
1 csipet só
1 teáskanál vanília kivonat
400 gramm piros bogyós gyümölcs vegyesen (pl.: málna, ribizli, áfonya)
1.
Először készítsük el a süteményünk alapját. Ennek első lépése, hogy egy körülbelül 18x24 cm-es, téglalap alakú tálat (aminek a pereme minimum 4 cm) zsírpapírral béleljünk ki. Ez csak ahhoz kell majd, hogy könnyen ki tudjuk emelni a desszertünket.
2. Második lépésben a kesudiót, a kókusz csipszet, a kimagozott datolyát és a fahéjat turmixgépben vagy egy erre alkalmas robotgépben pürésítjük. Az így kapott masszát egyenletesen eloszlatjuk az előkészített tálban, és a hűtőbe tesszük.
3. A kókusz tejszínt és a mézet egy mély lábasban, nagy lángon forralni kezdjük, forrástól számítva 10 percen át. (Figyeljünk oda azért, ha túl nagynak érezzük a lángot vegyük lejjebb, nehogy odaégjen, és néha kavargassuk is.)
4. Ezután levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a citromok levét, a vanília kivonatot, valamint a sót.
5. Kivesszük a hűtőből a sütemény alapot és egyenletesen eloszlatjuk rajta a kókuszkrémet.
6. Lefedjük, és 2-3 órára visszatesszük a hűtőbe.
7. Fogyasztás előtt szeleteljük tetszés szerint, és díszítsük a gyümölcsökkel. A maradékot érdemes a hűtőben tartani, mert hamar olvadni kezd, és szétfolyik.