Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Citromos meringue torta

Kezdőlap > Receptek > Desszert > Citromos meringue torta

2019. július 12. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Az édes és a savanyú tökéletes harmóniája jellemzi ezt a tortát. A sült hab a tetején pedig még különlegesebbé teszi, ezt az amúgy is különleges desszertet. Ha vendégeket vársz, vagy Te mész vendégségbe, és ezzel a tortával érkezel, tuti tarolni fogsz! Ráadásul olyan hozzávalókat tartalmaz, ami szinte minden konyhában megtalálható. Ne is húzzuk az időt, sütésre fel!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
45 perc

ADAG

ADAG
6 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 5 / 5. Értékelések: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Dióféle Glutén Tojás Tej

Mentes

Húsmentes

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához*:

120 gramm cukor
40 gramm mandula
200 gramm sózatlan vaj + egy kevés vaj a forma kikenéséhez
300 gramm liszt
1 darab tojás
1 csipet só
2 teáskanál vaníliás cukor

Hozzávalók a citromos töltelékhez:

130 gramm cukor
4 darab citrom leve
1 darab kezeletlen citrom héja**
1 darab tojás
4 darab tojás sárgája
100 gramm sózatlan vaj

Hozzávalók a fehérje habhoz:

160 gramm cukor
4 darab tojás fehérje
1 csipet só

Elkészítés

1. *Dupla adag lesz belőle, de én mindig ennyit készítek, a másik felét lefagyasztom, hogy ha bármikor kell, kéznél legyen egy adag tészta.

2. **Ha nem kezeletlen a citrom, akkor inkább hagyd el, mert többet árt, mint használ a vegyszerek miatt.

3. A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, formázzunk egy gombócot belőle és fóliába csomagolva rakjuk a hűtőbe legalább 1 órára.

4. A pite formát kivajazzuk, a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, alsó-felső sütő programon.

5. A lehűlt tésztát két zsírpapír között, 5 milliméter vastagságúra nyújtjuk. A pite formába helyezzük, villával megszurkáljuk, és letakarjuk zsírpapírral, amire babot, rizst vagy bármilyen nehezéknek valót szórunk. Erre azért van szükség, hogy ne púposodjon fel a tésztánk. 15 percig süssük így.

6. Amíg sül a tészta elkészítjük a citromkrémet. A cukrot és a citromhéjat keverjük össze. Adjuk hozzá a tojást, a sárgákat, a citrom levét és a vajat. Kezdjük el lassan melegíteni, mindaddig, amíg a krémünk be nem sűrűsödik egy picit.

7. Távolítsuk el a tészta tetejéről a zsírpapírt és a nehezéket.

8. A citromkrémet beleöntjük a pitetésztába és további 10 percen át sütjük, de már csak 160 °C-on.

9. A fehérjéből, cukorból és sóból kemény habot verünk.

10. Kanállal vagy spatulával szépen elrendezzük a pite tetején.

11. Villa segítségével kedvünk szerint formázhatjuk, szépítgethetjük.

12. Még 10 percig süssük 160 °C-on.

13. Ha lejárt a sütési idő, kapcsoljuk ki a sütőt, félig nyissuk ki az ajtaját és hagyjuk még 30 percig pihenni a pitét a melegben.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!