Ez a recept Amerikából jött velem. Texas államból. Azon belül pedig Dallasból. Hogy hogy kerültem oda? Sehogy. A recept jött hozzám Washingtonba. Hogy hogyan? Hát az úgy történt, hogy a Hálaadást kedves családi barátainknál töltöttük. A belépő egy házi, saját készítésű pite volt, amivel egyben neveztünk is egy pite versenyre, amit végül nem mi nyertünk, de ez egy másik történet… A vendégek szebbnél szebb pite csodákkal érkeztek, de engem mégis ez a rusztikus kinézetű morzsa süti érdekelt, pláne miután megtudtam, hogy az alapját, az általam – akkor még – ritkán használt édesburgonya alkotja. Életem egyik desszertje! De komolyan!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
500 g tört édesburgonya
2 dl tej
2 darab tojás
100 g barna cukor
1 rúd vanília kikapart magja
200 g vaj
2 csipet só
1 mokkáskanál fahéj
200 g barna cukor
200 g fenyőmag, de lehet dió vagy mandula, pekán dió, esetleg vegyesen
60 g liszt
80 g vaj
1. Az édesburgonyát 220 °C-on, 20-25 percig sütjük. Ezután villával összetörjük.
2. A többi hozzávalóval alaposan összekeverjük. Egy kivajazott tálba helyezzük a masszát (a képen látható tál 28x22 cm-es).
1. Keverjük össze a morzsatészta hozzávalóit. Mivel ez egy morzsa tészta, nem kell, hogy teljesen homogén legyen az állaga.
2. Morzsoljuk az édesburgonyás masszára.
3. Előmelegített sütőben, 180 °C-on, alsó- felső programon 30-35 percig süssük.
4. Esetleg egy kis vaníliafagylalttal vagy házi készítésű tejszínhabbal megbolondítva tálaljuk.