Azért, hogy nem mindig hússal együk a burgert, elkészítettem egy halas verziót is. Érdemes megkóstolni még azoknak is, akik a halnak nem nagy barátai, hátha így megkedvelik.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
40 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
35 dkg (cca. 2 darab) afrikai harcsafilé
8 darab magos zsömle
2 evőkanál olaj
8 teáskanál majonéz
8 kisebb méretű paradicsom
2 fej fokhagyma
1 evőkanál vágott snidling
1 csomag zöldpetrezselyem
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
8 evőkanál tejföl
2 darab avokádó
4 csepp citromlé
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csomag koriander levél
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál só
1. Az afrikai harcsafiléket ledaráljuk, keverőtálba tesszük, majd összekeverjük a zúzott fokhagymával, a vágott snidlinggel, a finomra vágott zöld petrezselyemmel, a sóval, az őrölt fekete borssal és a két evőkanál olajjal.
2. A masszát jól dolgozzuk el.
3. Vizes kézzel formázzunk a masszából tenyérnyi vastag gombócokat (8 darabot), majd lapítsuk azokat körülbelül 1-1 ujjnyi vastagra.
4. Üzemeljük be a grillsütőt.
5.
A nem túl forróra hevített faszén fölé helyezzük el a sütőrácsot, erre tegyünk duplán hajtott alufóliaréteget, majd a kezünkkel simítsuk rá a rácsra. A rács közötti fólia részeket szurkáljuk át egy vékony pengéjű késsel, majd egy ecsettel kenjünk rá egy vékony olajréteget, és erre helyezzük rá a kilapított halpogácsákat.
6. Közben készítsük el a tejfölös avokádót: a tejfölt keverjük össze a zúzott fokhagymával, a sóval, az őrölt fekete borssal, a 4 csepp citromlével és az apróra vágott koriander levéllel, majd adjuk hozzá a megtisztított, apró darabokra vágott avokádót.
7. A magos zsömléket vágjuk félbe, és a grill rácson szintén pirítsuk meg.
8. A zsömlék alján simítsunk el egy–egy teáskanál majonézt, ezekre helyezzük rá a paradicsomszeleteket, a frissen kisütött pogácsákat, a tejfölös avokádót és zárásképpen helyezzük rá ezekre a zsömlék tetejét.