Gyerekkorom egyik nagy kedvence. Nem tudtam eleget enni belőle. Aztán évekig, vagy talán évtizedekig (???) nem találkoztam a hólabdával, de amikor igen, kiderült, hogy felnőtt fejjel sem tudok ellenállni ennek az édességnek. Ma már a gyermekeimnek készítem leginkább, de azért egy-egy hólabdát félre szoktam tenni magamnak, csak a nosztalgia kedvéért…
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
40 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
300 g porcukor
7 evőkanál langyos víz
7 darab tojás
200 g liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
0,5 l tej
5 evőkanál liszt
250 g vaj
200 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
kókuszreszelék a hempergetéshez
1. Szétválasztjuk a tojásokat.
2. A sárgáját kikeverjük a porcukorral és a langyos vízzel.
3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a kakaóporral, majd a tojássárgájás krémhez adjuk.
4. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához keverjük.
5.
A tésztát 2 részre osztjuk, egy kivajazott, 30x30 cm-es sütő edénybe öntjük, majd 180 °C-on 10-15 perc alatt kisütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta készen van-e.
6.
Miután kisült a tészta, még melegen kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, majd hagyjuk kihűlni.
1. A krémhez a tejet és a lisztet simára keverjük, majd folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Kihűtjük a főzött krémet és összedolgozzuk.
2. A kiszaggatott piskóta “pogácsákat” vastagon megkenjük krémmel és egy másikat ráillesztünk.
3. A krémmel az oldalukat is megkenjük, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben.
4. Pár órára hűtőbe tesszük, vagy akár egy egész éjszakára.