Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Mákos bejgli torta, ünnepi klasszikus új formában

Kezdőlap > Receptek > Desszert > Mákos bejgli torta, ünnepi klasszikus új formában

2019. december 05. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Tuti „bejgli” recept és készítési mód azoknak, akik még nem készítettek vagy kezdők vagy csalódottak vagy akiknek kirepedt, szétesett, elégett, száraz lett, nem sikerült… Nincs kelesztés, gyors sütés, tuti sikerül!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
40 perc

ADAG

ADAG
6-8 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.7 / 5. Értékelések: 3

Allergének

Glutén Tojás Tej

Mentes

Húsmentes

Hozzávalók

35 dkg búzaliszt (lehetőleg Nagyi titka süteményliszt)
8 dkg margarin
6 dkg libazsír
2,5 dkg porcukor
1 mokkáskanál só
1 csomag (11g) porélesztő
2 tojás sárgája
0,5 dl 2.8% zsírtartalmú tej
1 tojás elválasztva a lekenéshez
2 dkg hideg margarin a sütőforma kikenéséhez

A mákos töltelék hozzávalói:

40 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 dl tej
1 csipet só
1 citrom reszelt héja

Elkészítés

A tészta összeállítása:

1. A szobahőmérsékletű (nem hideg!) tejet összekeverjük a tojások sárgájával és az élesztővel, majd félre tesszük.

2. A lisztet, a folyékony, de nem meleg libazsírt, a sót és a porcukrot jól eldolgozzuk, majd a tojásokkal elkevert tejes élesztőt is hozzáadjuk. Összedolgozzuk úgy, hogy egy sima, egyenletes tésztát kapjunk.

3. Miután tésztánk összeállt, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott, puha margarint, majd beledolgozzuk a tésztába. A margarint nehezebb lesz beledolgozni, de nagy kézmozdulatokkal pár perc alatt megvan.

4. A tésztából két cipót formázunk, majd letakarva hűtőbe tesszük.

A mákos töltelék elkészítése:

1. A tejet a kristálycukorral, a sóval, az őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal felforraljuk.

2. Félrehúzzuk az edényt, és hozzácsurgatjuk a mézet.

3. Ezután a darált mákot is hozzáadjuk, majd jól elkeverjük.

4. Még egyszer kevergetés mellett átforraljuk, majd kihűtjük.

A torta összeállítása:

1. A sütőformát kikenjük a hideg margarinnal.

2. A pihentetett cipók egyikét egyenletesen vékonyra (körülbelül 5 mm-esre) nyújtjuk.

3. A kinyújtott tésztát a kikent sütőforma aljára tesszük, majd az oldalait kézzel eligazítjuk.

4. A kibélelt formát megtöltjük a kihűlt töltelékkel, és tetejét egyenletesre simítjuk.

5. A másik cipót is kinyújtjuk, majd befedjük vele a tölteléket, és összenyomkodjuk a tészta széleit.

6. Lásd. a folytatást a tészta sütésének lépéseinél (Séftanácsok).

Séftanácsok

A tészta sütésének lépései:

A sütésre előkészített bejgli tortát körülbelül 10 cm magasságból ejtsük le kétszer-háromszor, hogy a tészta és a töltelék még egyenletesebben eligazodjon a formában. Ezt követően, ha azt akarjuk, hogy a felülete szép, márványos is legyen – mint a hagyományos bejglinél – akkor válasszunk el két tojást, majd kenjük meg a torta tetejét vékonyan a tojás fehérjéjével. Ehhez a művelethez használjunk ecsetet!

Ezután meg kellene várnunk azt, amíg megszárad, de  a folyamatok meggyorsítása érdekében használhatunk hajszárítót is. Állítsuk hideg levegőfújásra, majd 3-4 perc alatt szárítsuk rá a tésztára a rákent fehérjét.

Miután megszáradt, kenjük rá ecsettel vékonyan a sárgáját is, majd szurkáljuk meg a tortát 4-5 helyen felülről, és előmelegített sütőben, 180 °C-on, légkeveréses funkción, alsó rács szinten süssük 20 percig. Ezt követően vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

Miután kihűlt borítsuk ki a formából, majd fordítsuk fel, és már szeletelhetjük is.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra