Tuti „bejgli” recept és készítési mód azoknak, akik még nem készítettek vagy kezdők vagy csalódottak vagy akiknek kirepedt, szétesett, elégett, száraz lett, nem sikerült… Nincs kelesztés, gyors sütés, tuti sikerül!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
40 perc
ADAG
6-8 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
35 dkg búzaliszt (lehetőleg Nagyi titka süteményliszt)
8 dkg margarin
6 dkg libazsír
2,5 dkg porcukor
1 mokkáskanál só
1 csomag (11g) porélesztő
2 tojás sárgája
0,5 dl 2.8% zsírtartalmú tej
1 tojás elválasztva a lekenéshez
2 dkg hideg margarin a sütőforma kikenéséhez
40 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 dl tej
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1. A szobahőmérsékletű (nem hideg!) tejet összekeverjük a tojások sárgájával és az élesztővel, majd félre tesszük.
2. A lisztet, a folyékony, de nem meleg libazsírt, a sót és a porcukrot jól eldolgozzuk, majd a tojásokkal elkevert tejes élesztőt is hozzáadjuk. Összedolgozzuk úgy, hogy egy sima, egyenletes tésztát kapjunk.
3. Miután tésztánk összeállt, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott, puha margarint, majd beledolgozzuk a tésztába. A margarint nehezebb lesz beledolgozni, de nagy kézmozdulatokkal pár perc alatt megvan.
4. A tésztából két cipót formázunk, majd letakarva hűtőbe tesszük.
1. A tejet a kristálycukorral, a sóval, az őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal felforraljuk.
2. Félrehúzzuk az edényt, és hozzácsurgatjuk a mézet.
3. Ezután a darált mákot is hozzáadjuk, majd jól elkeverjük.
4. Még egyszer kevergetés mellett átforraljuk, majd kihűtjük.
1. A sütőformát kikenjük a hideg margarinnal.
2. A pihentetett cipók egyikét egyenletesen vékonyra (körülbelül 5 mm-esre) nyújtjuk.
3. A kinyújtott tésztát a kikent sütőforma aljára tesszük, majd az oldalait kézzel eligazítjuk.
4. A kibélelt formát megtöltjük a kihűlt töltelékkel, és tetejét egyenletesre simítjuk.
5. A másik cipót is kinyújtjuk, majd befedjük vele a tölteléket, és összenyomkodjuk a tészta széleit.
6. Lásd. a folytatást a tészta sütésének lépéseinél (Séftanácsok).