A hagyományos húsgolyót kicsit tovább gondoltam, és csak pár apróság hozzáadásával egy nagyon ízletes, különleges fogás született, amit tökéletes kísér a petrezselymes burgonya. Mondjuk mit nem?
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
35 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
40 dkg darált csirkehús (lehetőleg combból)
4 nagyobb darab tisztított főtt burgonya
1,5 dl must
5 evőkanál szőlőmagolaj
1 egész tojás
2 evőkanál liszt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 szál apróra vágott rozmaring
1 csokor petrezselyem
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
lekvár vagy mustár
1. A megtisztított krumplit sós vízben megfőzzük, a darált csirkehúst pedig összekeverjük sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyemmel és az őrölt fahéjjal.
2. Hozzáadjuk az egész tojást és a lisztet, majd jól összedolgozzuk.
3. Vizes kézzel dió nagyságú húsgolyókat formálunk belőle, majd megpirítjuk a felhevített szőlőmagolajon.
4. Ne fakanállal kevergessük, hanem a serpenyő nyelénél fogva rázogassuk, ezzel a technikával forgassuk a golyókat.
5. Mikor a golyók már egyenletesen pirosak (körülbelül 10 perc), ráöntjük a mustot, és addig pároljuk benne a húsgolyókat, amíg a must besűrűsödik.
6.
Ezután hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott főtt burgonyát, megszórjuk rozmaringgal és petrezselyemmel, majd összepirítjuk.
7.
Lekvárral vagy mustárral kínáljuk, forrón tálaljuk.