A 2020-as év Balatoni nyár című műsor receptjei nagy sikert arattak, ezért úgy gondoltam, összegyűjtöm őket egy csokorba, hogy könnyen elérhetőek legyenek. Ezeket a recepteket nem csak nyáron, hanem az év minden időszakában elkészítheted, mint ahogy a Balatont is egész évben látogathatod! Jó főzést, és jó étvágyát kívánok!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
40 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Közepes
Allergének
500 g darált sertéshús
50 g darált füstölt szalonna
1 darab egész tojás
100 g puha kenyér
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött bors
1 mokkáskanál fűszerpaprika (opciós)
fél dl olívaolaj
1 fej újhagyma
1 mokkáskanál majoránna
1 evőkanál szárított paradicsom
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál szárított bazsalikom
80 g vöröshagyma
2 darab nagyobb húsos paradicsom
1.5 dl víz
1 evőkanál barna cukor vagy méz
főtt tészta
sült krumpli
1. A darált húst összekeverjük a darált füstölt szalonnával, a tojással, a szintén ledarált puha kenyérrel, sóval, törött borssal és fűszerpaprikával.
2. Ezután gombócokat formázunk belőle.
3. Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát, a majoránnát, a szárított paradicsomot, a fokhagymaport és a szárított bazsalikomot.
4. Elpirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a kockákra vágott paradicsomot és a vizet.
5. 15 percig forraljuk a szószt.
6. Ezután beletesszük a szószba a félretett nyers hús gombócokat, és 15 percig kis lángon főzzük.
7. Tálalás előtt sóval és barna cukorral vagy mézzel ízesítjük, forrón, főtt tésztával vagy sült krumplival tálaljuk.