Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Sütőtökös lasagne

Imádjuk a sütőtököt otthon. Nagy kedvenc ez a húsmentes, sütőtökös lasagne. Nem eszünk mindennap húst. Szerintem nincs szüksége a szervezetnek a folyamatos húsbevitelre. De persze vegák sem vagyunk, nem tudom elképzelni az életet hús nélkül. Inkább az arany középútban hiszek. Figyeljünk a testünkre, mi és mikor esik neki jól. A saját testemen azt tapasztalom, hogy nincs szükségem a napi húsra. Két kiadósabb húsos fogás között jól esik egy kis szünet, pihi a gyomromnak, ilyenkor könnyebben emészthető, zöldséges ételeket fogyasztok.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra

ADAG

ADAG
6 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Olcsó

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4 / 5. Értékelések: 21

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén Tej

Mentes

Húsmentes Tojásmentes

Hozzávalók

Hozzávalók a töltelékhez:

1 darab nagyobb méretű sütőtök
bors

2 evőkanál olívaolaj
4-5 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma, felkarikázva
kevés olívaolaj a vöröshagyma karamellizálásához
40 g kristálycukor
1 kiskanál oregánó

Hozzávalók a besamellhez:

50 g vaj
2 evőkanál liszt
3 dl tej
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
150 g reszelt mozzarella sajt

bors
250 g lasagne tészta
150 g reszelt parmezán sajt

Elkészítés

A sütőtök előkészítése:

1. Hosszában vágjuk félbe a sütőtököt. Távolítsuk el a magokat. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és a magok helyére, a mélyedésbe helyezzük a megpucolt fokhagyma gerezdeket.

2. Tegyük a tököket a sütőlappal bélelt tepsire lefordítva, arra figyelve, hogy a fokhagyma gerezdek a tök belsejében, vagyis alatta maradjanak.

3. 180 °C-ra melegített sütőben süssük 45-50 percig, amíg a tök teljesen puha lesz. Ezt villával ellenőrizhetjük.

4. Amíg a tök sül, a vöröshagyma karikákat karamellizáljuk kevés olívaolajon.

5. A készre sült tök héját távolítsuk el, és egy nagyobb méretű tálban pépesítsük, majd adjuk hozzá a karamellizált vöröshagymát is.

A besamell elkészítése:

1. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük el, és pirítsuk meg.

2. Ezután folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet, majd a szerecsendiót. A cél, hogy egy puding állagú krémet kapjunk. Ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá még egy kis tejet. Ha kész, adjuk hozzá a reszelt mozzarellát és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tűzről levéve addig kevergessük, amíg a sajt elolvad.

3. Vajazzuk ki a sütő edényt, és kezdjük a rétegezést. Először egy vékony réteg besamellt kenünk a tepsi aljára. Erre jönnek a lasagne lapocskák, majd a tök püré, a besamell és a parmezán, majd megint a lasagne lapok és így tovább. Az utolsó réteg sütőtök tetejére parmezán sajt kerüljön.

4. 180 °C-os sütőben, fóliával letakarva 45 percig süssük alsó-felső sütési funkción, majd a fóliát eltávolítva, még további 10-15 percet süssük pirító fokozaton, hogy szép aranybarna színt kapjon.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!