A clafoutis vagy más néven tejes pite, mint ahogy azt a neve is mutatja, egy francia eredetű desszert. Franciaországban tanultam ezt a receptet, még kezdő szakács koromban, de azóta is készítem rendszeresen. Nagyon gyorsan és könnyen összeállítható, nem igényel sok hozzávalót sem. Nagyon szeretem a hagyományos pitéket is (például a meggyes pitét), de izgalmas dolog szinte teljesen ugyanazokból a hozzávalókból, egy teljesen új dolgot létrehozni. Természetesen a szilva bármilyen gyümölccsel cserélhető. Leginkább a sárgabarackot vagy a meggyet ajánlom, de ez is ízlés és fantázia függő.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
50 perc
ADAG
6 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
8-10 darab közepes méretű szilva
2 dl főzőtejszín
2 csomag vaníliás cukor
4 darab tojás
4 evőkanál kristálycukor
5 púpozott evőkanál liszt
1 dl tej
fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
2. Megmossuk, kimagozzuk és félbe vagy akár negyedbe vágjuk a szilvákat.
3. A tejszínt megmelegítjük, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
4.
A tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, lisztet, a tejet és a vaníliás cukros tejszínt.
5. Az így kapott híg tésztát tűzálló tálba öntjük, majd belehelyezzük a szilva darabokat.
6. A forró sütőben, alsó-felső sütési funkción, 180 °C-on 30-35 perc alatt készre sütjük.
7. Melegen, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.