Ezt a receptet egy erdélyi nénikétől tanultam, a kertjében termesztett friss tárkonyból és aznap szedett vadgombából készítette. A receptben viszont csiperkegombát használok, mert az könnyen beszerezhető bárhol.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
70 dkg csiperkegomba
4 darab egész tojás
1 evőkanál méz
1 evőkanál tökmagolaj
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott snidling
2 szál friss tárkony
2 l víz a forrázáshoz
0,5 dl tárkony ecet
2 evőkanál tárkony ecet
1 evőkanál só
1. A megtisztított, megmosott gombákat nagyobb darabokra vágjuk – nagyságtól függően hosszában 2 vagy 3 részre. A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk.
2.
A vizet egy csapott evőkanál sóval és 0,5 dl tárkony ecettel felforraljuk.
3. A felszeletelt gombát 3 percig forraljuk a vízben, majd szűrőkanál segítségével kivesszük.
4.
Ezután a forrásban lévő vízbe helyezzük a felszeletelt és karikákra szedett vöröshagymát, amit egy percig forrázunk, majd szűrőkanál segítségével kivéve félretesszük.
5. Legalább 2 dl-es merőkanalat a lobogó víz aljára teszünk, majd beleütünk egy-egy egész tojást. 1 perc elteltével egy kanál segítségével megmozgatjuk a tojást úgy, hogy a fehérjét a sárgája köré terelgetjük.
6.
Mérsékelt lángon még 2 percig főzzük, majd hideg vízbe helyezzük és kihűtjük.
7. A forrázott gombát és vöröshagymát egy keverőtálba helyezzük, ráöntünk 2 evőkanál tárkonyecetet és 1 dl vizet 1 mokkáskanál sóval, hozzáadjuk a mézet, a szeletelt fokhagymát, az apróra vágott snidlinget, a leveleire szedett tárkonyt és a tökmagolajat.
8. Óvatosan elkeverjük, majd a salátát jól lehűtve, a buggyantott tojással együtt tálaljuk.
9. Tipp: Füstölt halakhoz és húsokhoz kínálva kiváló köret.