Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Tárkonyos gombasaláta buggyantott tojással

Kezdőlap > Receptek > Saláta > Tárkonyos gombasaláta buggyantott tojással

2019. július 31. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Ezt a receptet egy erdélyi nénikétől tanultam, a kertjében termesztett friss tárkonyból és aznap szedett vadgombából készítette. A receptben viszont csiperkegombát használok, mert az könnyen beszerezhető bárhol.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű

ÁR

ÁR
Olcsó

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 5 / 5. Értékelések: 1

Allergének

Tojás

Mentes

Húsmentes Gluténmentes Hozzáadott cukormentes Tejmentes

Hozzávalók

70 dkg csiperkegomba
4 darab egész tojás
1 evőkanál méz
1 evőkanál tökmagolaj
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott snidling
2 szál friss tárkony
2 l víz a forrázáshoz
0,5 dl tárkony ecet
2 evőkanál tárkony ecet
1 evőkanál só

Elkészítés

1. A megtisztított, megmosott gombákat nagyobb darabokra vágjuk – nagyságtól függően hosszában 2 vagy 3 részre. A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk.

2. A vizet egy csapott evőkanál sóval és 0,5 dl tárkony ecettel felforraljuk.

3. A felszeletelt gombát 3 percig forraljuk a vízben, majd szűrőkanál segítségével kivesszük.

4. Ezután a forrásban lévő vízbe helyezzük a felszeletelt és karikákra szedett vöröshagymát, amit egy percig forrázunk, majd szűrőkanál segítségével kivéve félretesszük.

5. Legalább 2 dl-es merőkanalat a lobogó víz aljára teszünk, majd beleütünk egy-egy egész tojást. 1 perc elteltével egy kanál segítségével megmozgatjuk a tojást úgy, hogy a fehérjét a sárgája köré terelgetjük.

6. Mérsékelt lángon még 2 percig főzzük, majd hideg vízbe helyezzük és kihűtjük.

7. A forrázott gombát és vöröshagymát egy keverőtálba helyezzük, ráöntünk 2 evőkanál tárkonyecetet és 1 dl vizet 1 mokkáskanál sóval, hozzáadjuk a mézet, a szeletelt fokhagymát, az apróra vágott snidlinget, a leveleire szedett tárkonyt és a tökmagolajat.

8. Óvatosan elkeverjük, majd a salátát jól lehűtve, a buggyantott tojással együtt tálaljuk.

9. Tipp: Füstölt halakhoz és húsokhoz kínálva kiváló köret.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra