Tradicionális húsvéti desszert Spanyolországban. Ez a fánk nem élesztővel, hanem sütőporral készült “kelt tészta”. Aki a fánkot szereti, nem fog csalódni benne. Sőt!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
45 perc + pihentetés
ADAG
24 darab
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Olcsó
Allergének
3 deciliter víz
2 evőkanál vaj
2 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
130 gramm liszt
1 mokkáskanál sütőpor
4 darab tojás
700 milliliter napraforgóolaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
1. A vizet, a vajat, a porcukrot, a reszelt citromhéját és egy csipet sót egy lábosban kezdjük el főzni.
2. Miután felforr, adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, és egy fakanállal folyamatosan kevergessük. Mindaddig keverjük, amíg össze nem áll a tésztánk és elválik az edény falától.
3. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
4. Amikor már nem forró a tésztánk, de még mindig meleg, keverjük hozzá a tojásokat egyesével. Addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll, ha kell használjunk robotgépet.
5.
Pihentessük a tésztánkat 1.5 - 2 órán keresztül.
6. Az olajat közepes lángon hevítsük fel egy mélyebb, sütésre alkalmas serpenyőben.
7. Kanállal formázzunk kis gömböcöket a tésztából és óvatosan tegyük az olajba.
8. Addig süssük, míg az egyik oldala aranybarna nem lesz, ekkor fordítsuk meg, és a másik oldalon is süssük aranybarnára.
9.
A kisült fánkokat papírtörlővel kibélelt tányérra helyezzük, hogy leitassuk róla a felesleges olajat.
10. Porcukorral megszórva, azonnal tálalhatjuk.