A téli hidegben bizony jól esnek a tartalmasabb fogások, mint például ez a fokhagymás császárhús. Nem mondom, hogy diétás, de mikor legutóbb készítettem a családnak, olyan jót lakmároztak belőle, hogy öröm volt nézni!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
55 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
80 dkg császárhús
1 kg burgonya
1 dl tejszín
1 evőkanál vaj
8 darab kis fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt chili
1 mokkáskanál só a császárhúshoz
1 mokkáskanál só a tejszínes burgonyához
enyhén sós víz a burgonya főzéséhez
friss kenyér
savanyúság
1. A császárhúst keresztben 2 ujjnyi vastagságúra szeleteljük.
2. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy a szeletek egymás mellett, külön-külön, önállóan megálljanak.
3. A szeletek közé kisebb méretű, tisztított, egész vöröshagymákat teszünk.
4. A húsok tetejét egyenként őrölt köménnyel, őrölt chilivel és sóval szórjuk meg. 160 °C-os sütőben, 45 perc alatt ropogósra sütjük.
5. Közben, amíg a hús sül, a megtisztított és felkockázott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük.
6. A vizet leöntjük róla, majd hozzáadjuk a vajat, a sót, és annyi tejszínt, hogy összeturmixolva krémes, de ne folyós állagú legyen.
7. Tálaláskor a húsok mellé helyezzük a sült hagymákat, a frissen elkészített tejszínes burgonyapürét és mind a húst, mind a köretet meglocsoljuk a kisült pecsenyezsírral, amit előzőleg összekevertünk 2 gerezd zúzott fokhagymával.
8. Friss kenyérrel, savanyúságokkal tálaljuk.