Nagyon szeretek új alapanyagokkal főzni, kísérletezni. Spanyolországi tartózkodásom során rengeteg újdonság jött velem szembe, amiket természetesen ki is próbáltam. Legyen az egy fűszer, öntet, tengeri hal, vagy valamilyen tengeri herkentyű. A nyers búzát viszont vásárláskor csak egyszerűen benéztem. Igazából nem is tudom, hogy került a kosárba, szerintem rizst akartam venni és a nagy kapkodásban mellé nyúltam. Persze csak otthon vettem észre a bakit. Enne ellenére nagyon megörültem neki, és megalkottam ezt a receptet. Ami egyébként rizzsel is szuperül működik! Még egy apróság a véletlenül vásárolt búzával kapcsolatban: nagyon egészséges! A teljesség igénye nélkül: gazdag vitaminokban (B1, B2, B5, B6), ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, foszfor) proteinben és szénhidrátban. Én beépítettem a család étrendjébe!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
50 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Mentes
200 gramm nyers búza előző éjjel beáztatva
3 evőkanál olívaolaj
700 milliliter zöldség alaplé
2-3 szál póréhagyma
fél csomó koriander apróra vágva
1 jalapeno vagy serrano paprika apróra vágva
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só
3 darab édesburgonya megpucolva és felkockázva
2 evőkanál olívaolaj
2 mokkáskanál füstölt paprika
só
bors
fekete bab konzerv
fél lime leve
1.
A búzát áztassuk be előző este, hagyjuk a lében éjszakára. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi.
2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
3. Egy sütő tepsit béleljünk ki zsírpapírral és terítsük szét benne az édesburgonya kockákat.
4. Locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg paprikával, sóval és borssal.
5. 35 perc alatt süssük készre.
6.
Szűrjük le a búzaszemeket.
7.
A zöldség alaplé felét, a koriandert, a vöröshagymát, a póréhagymát, a fokhagymát, a csili paprikát sózzuk és turmixoljuk össze. Adjuk a maradék alapléhez. Ebben fogjuk kifőzni a búzát 40-45 perc alatt, közepes lángon.
8.
Thermomix verzió: A zöldség alaplé felét, a koriandert, a vöröshagymát, a póréhagymát, a fokhagymát, a csili paprikát sózzuk és turmixoljuk össze 8-as fokozaton, 10 másodperc alatt. Öntsük bele a keverőtálba a maradék alaplét, és 35 perc alatt, 70 °C-on keverő funkción főzzük meg a búzát.
9. Ha megsült az édesburgonya és megfőtt a búza már csak a tálalás marad hátra.
10. Először a búza kerüljön a tányérra, majd a fekete bab, erre az édesburgonya kockák és legvégül a jó sok koriander.
11. Locsoljuk meg a lime levével, illetve ha még szeretnénk egy-két csili paprika szeletet is rádobhatunk.
12. Sózzunk utána, ha szükséges.
13. Tipp: Avokádóval és egy kis tejföllel még felturbózhatjuk ételünket.