Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Főtt búza fekete babbal, édesburgonyával és korianderrel

Kezdőlap > Receptek > Főétel > Főtt búza fekete babbal, édesburgonyával és korianderrel

2019. július 16. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Nagyon szeretek új alapanyagokkal főzni, kísérletezni. Spanyolországi tartózkodásom során rengeteg újdonság jött velem szembe, amiket természetesen ki is próbáltam. Legyen az egy fűszer, öntet, tengeri hal, vagy valamilyen tengeri herkentyű. A nyers búzát viszont vásárláskor csak egyszerűen benéztem. Igazából nem is tudom, hogy került a kosárba, szerintem rizst akartam venni és a nagy kapkodásban mellé nyúltam. Persze csak otthon vettem észre a bakit. Enne ellenére nagyon megörültem neki, és megalkottam ezt a receptet. Ami egyébként rizzsel is szuperül működik! Még egy apróság a véletlenül vásárolt búzával kapcsolatban: nagyon egészséges! A teljesség igénye nélkül: gazdag vitaminokban (B1, B2, B5, B6), ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, foszfor) proteinben és szénhidrátban. Én beépítettem a család étrendjébe!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
50 perc

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű

ÁR

ÁR
Olcsó

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 5 / 5. Értékelések: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Mentes

Húsmentes Tojásmentes Hozzáadott cukormentes Tejmentes

Hozzávalók

Hozzávalók a búzához:

200 gramm nyers búza előző éjjel beáztatva
3 evőkanál olívaolaj
700 milliliter zöldség alaplé
2-3 szál póréhagyma
fél csomó koriander apróra vágva
1 jalapeno vagy serrano paprika apróra vágva
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

Hozzávalók az édesburgonyához:

3 darab édesburgonya megpucolva és felkockázva
2 evőkanál olívaolaj
2 mokkáskanál füstölt paprika

bors

Hozzávalók a fekete babhoz:

fekete bab konzerv
fél lime leve

Elkészítés

1. A búzát áztassuk be előző este, hagyjuk a lében éjszakára. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi.

2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

3. Egy sütő tepsit béleljünk ki zsírpapírral és terítsük szét benne az édesburgonya kockákat.

4. Locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg paprikával, sóval és borssal.

5. 35 perc alatt süssük készre.

6. Szűrjük le a búzaszemeket.

7. A zöldség alaplé felét, a koriandert, a vöröshagymát, a póréhagymát, a fokhagymát, a csili paprikát sózzuk és turmixoljuk össze. Adjuk a maradék alapléhez. Ebben fogjuk kifőzni a búzát 40-45 perc alatt, közepes lángon.

8. Thermomix verzió: A zöldség alaplé felét, a koriandert, a vöröshagymát, a póréhagymát, a fokhagymát, a csili paprikát sózzuk és turmixoljuk össze 8-as fokozaton, 10 másodperc alatt. Öntsük bele a keverőtálba a maradék alaplét, és 35 perc alatt, 70 °C-on keverő funkción főzzük meg a búzát.

9. Ha megsült az édesburgonya és megfőtt a búza már csak a tálalás marad hátra.

10. Először a búza kerüljön a tányérra, majd a fekete bab, erre az édesburgonya kockák és legvégül a jó sok koriander.

11. Locsoljuk meg a lime levével, illetve ha még szeretnénk egy-két csili paprika szeletet is rádobhatunk.

12. Sózzunk utána, ha szükséges.

13. Tipp: Avokádóval és egy kis tejföllel még felturbózhatjuk ételünket.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!