Nyárköszöntő recept lépésről lépésre. A grillezés nem csak szeletelt húsok és zöldségek elkészítésére alkalmas. Íme egy ízletes példa arra, hogy összetettebb, bonyolultabb ételek is egyszerűen elkészíthetők a faszenes grill segítségével.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
4 darab közepes méretű padlizsán
1 evőkanál szárított bazsalikomlevél
1 dl olívaolaj
2 teáskanál só
80 dkg darált sertés- vagy pulykahús
15 dkg reszelt mozzarella sajt
4 tojás sárgája
8 dkg vaj
6,5 dl tej
8 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
1 teáskanál só
fél dl olívaolaj
4 darab paradicsom
2 csomag apróra vágott korianderlevél
1 teáskanál só
1. A krémszósz elkészítéséhez a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd megsózzuk és felöntjük tejjel. Habverővel simára keverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáit.
2. A darált húst a padlizsán megmaradt olívaolajos-bazsalikomos fűszeres olajában lepirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát, majd még 5 percig pirítjuk.
3. A krémszószt összekeverjük a lepirított darált hússal és a finomra vágott petrezselyemmel.
4. A grillezett padlizsánszeleteket egy hőálló edény aljára helyezzük, majd befedjük a húsos krémszósszal.
5. A rétegezést addig ismételjük, amíg elfogy a grillezett padlizsán és a húsos krémszósz.
6. A legfelső húsos réteget megszórjuk reszelt sajttal, majd grillrácsra helyezzük és lefedjük. Parázs felett, 35 perc alatt megsütjük.
1. A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, majd hosszában ujjnyi vastagra szeletekre vágjuk, ehhez lehetőség szerint, recést kenyérvágókést használjunk.
2. Az olívaolajat összekeverjük a szárított bazsalikomlevelekkel, majd kenőecsettel a padlizsánszeletek mindkét oldalát megkenjük vele.
3. A fűszeres padlizsánszeleteket a felforrósított grillrácsra helyezzük, és lefedve 5-8 perc alatt szép pirosra sütjük.
4. A meggrillezett padlizsán szeleteket megfordítjuk, majd a szeleteket a megsült oldalukról megsózzuk. Még 5 percig grillezzük.
1. A paradicsomot félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, ezután először csíkokra, majd kockákra vágjuk. A korianderlevelet finomra vágjuk.
2. Egy keverőtálban összekeverjük az olívaolajat, az apróra vágott korianderlevelet, a sót és a paradicsomot.
3. Az elkészült ételből egy tálalókanálnyi mennyiséget tányérra tálalunk.
4. Meglocsoljuk a paradicsomos olajjal, és melegen kínáljuk.