Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Grillezett rakott padlizsán

Nyárköszöntő recept lépésről lépésre. A grillezés nem csak szeletelt húsok és zöldségek elkészítésére alkalmas. Íme egy ízletes példa arra, hogy összetettebb, bonyolultabb ételek is egyszerűen elkészíthetők a faszenes grill segítségével.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.2 / 5. Értékelések: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén Tojás Tej

Mentes

Hozzáadott cukormentes

Hozzávalók

Hozzávalók a padlizsán grillezéséhez:

4 darab közepes méretű padlizsán
1 evőkanál szárított bazsalikomlevél
1 dl olívaolaj
2 teáskanál só

Hozzávalók a húsos krémszószhoz:

80 dkg darált sertés- vagy pulykahús
15 dkg reszelt mozzarella sajt
4 tojás sárgája
8 dkg vaj
6,5 dl tej
8 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
1 teáskanál só

Hozzávalók a tálaláshoz:

fél dl olívaolaj
4 darab paradicsom
2 csomag apróra vágott korianderlevél
1 teáskanál só

Elkészítés

1. A krémszósz elkészítéséhez a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd megsózzuk és felöntjük tejjel. Habverővel simára keverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáit.

2. A darált húst a padlizsán megmaradt olívaolajos-bazsalikomos fűszeres olajában lepirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát, majd még 5 percig pirítjuk.

3. A krémszószt összekeverjük a lepirított darált hússal és a finomra vágott petrezselyemmel.

4. A grillezett padlizsánszeleteket egy hőálló edény aljára helyezzük, majd befedjük a húsos krémszósszal.

5. A rétegezést addig ismételjük, amíg elfogy a grillezett padlizsán és a húsos krémszósz.

6. A legfelső húsos réteget megszórjuk reszelt sajttal, majd grillrácsra helyezzük és lefedjük. Parázs felett, 35 perc alatt megsütjük.

A padlizsán előkészítése:

1. A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, majd hosszában ujjnyi vastagra szeletekre vágjuk, ehhez lehetőség szerint, recést kenyérvágókést használjunk.

2. Az olívaolajat összekeverjük a szárított bazsalikomlevelekkel, majd kenőecsettel a padlizsánszeletek mindkét oldalát megkenjük vele.

3. A fűszeres padlizsánszeleteket a felforrósított grillrácsra helyezzük, és lefedve 5-8 perc alatt szép pirosra sütjük.

4. A meggrillezett padlizsán szeleteket megfordítjuk, majd a szeleteket a megsült oldalukról megsózzuk. Még 5 percig grillezzük.

A tálalás fortélya:

1. A paradicsomot félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, ezután először csíkokra, majd kockákra vágjuk. A korianderlevelet finomra vágjuk.

2. Egy keverőtálban összekeverjük az olívaolajat, az apróra vágott korianderlevelet, a sót és a paradicsomot.

3. Az elkészült ételből egy tálalókanálnyi mennyiséget tányérra tálalunk.

4. Meglocsoljuk a paradicsomos olajjal, és melegen kínáljuk.

Séftanácsok

A grillezés előkészítéséhez a grillrácsot levesszük. A hengeres fém faszéntartót a grillsütő üst aljára állítjuk, majd feltöltjük faszén brikettel. A grill alsó levegőnyílását teljesen kinyitjuk. A brikettel feltöltött hengeres faszéntartó alsó lyukán behelyezünk legalább 5 darab, meggyújtott gyufafejes gyújtóst, majd 20 percig hagyjuk átforrósodni a betöltött briketteket. Amikor már izzik, hőálló kesztyűben kiöntjük a faszéntartó hengerből a grillsütő aljára, majd visszahelyezzük a grillrácsot. Drótkefe segítségével, szárazon átdörzsöljük a rácsot az izzó faszén felett, majd rátesszük a fedőt. A felső levegőztető nyílást résnyire nyitjuk, az alsó levegőztető nyílást pedig félig bezárjuk. Miután felmelegedett a rács meggrillezzük az előkészített padlizsánt. A kezdeteknél a nagyobb hőfok kedvez a padlizsán grillezésének, később, az alacsonyabb hőmérséklet ideális lesz az ételünk egybesütéséhez.

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!