Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Gyors, egyszerű pizza recept lépésről lépésre

A pizza, ahogy én készítem, avagy variációk egy témára. Egyszerű és gyors recept akár a hétköznapokra is.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű

ÁR

ÁR
Olcsó

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.1 / 5. Értékelések: 100

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

0,75 kg rétesliszt
0,20 kg búzadara
1 evőkanál kristálycukor
2 csomag szárított élesztő
6 dl szobahőmérsékletű víz
1 evőkanál só

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

3 dl sűrű, 100%-os sűrű paradicsomlé
2 dl hámozott-darabolt paradicsom konzerv
1 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál olívaolaj a pirításhoz
3 evőkanál olívaolaj az ízesítéshez
1 kis fej finomra vágott vöröshagyma
2 fej zúzott fokhagyma
1 csomag friss bazsalikom levél
1 mokkáskanál törött bors
2 teáskanál só

Hozzávalók a feltéthez (ízlés szerint):

mozzarella
parmezán
sonka
bacon
olívabogyó
paradicsom
paprika
ruccola saláta
bazsalikom

Elkészítés

A paradicsomszósz elkészítése:

1. A vöröshagymát lepirítjuk az olívaolajon.

2. Hozzáadjuk a két fajta paradicsomot.

3. Ízesítjük cukorral, sóval, fokhagymával, olívaolajjal és törött borssal.

4. 10 percig közepes lángon kevergetve főzzük, majd lehúzzuk, és friss tépett bazsalikom levelekkel ízesítjük.

A tészta összeállítása:

1. A tészta hozzávalóit pontosan kimérjük, előkészítjük. Az élesztőt külön nem kell felfuttatni!

2. Minden tészta hozzávalót egy keverőedényben, fakanál segítségével összedolgozunk, hogy a tészta egynemű, gyúrható legyen – közben 10 percig pihentetjük.

3. A tésztát gyúródeszkán, lisztes kézzel jól összedolgozzuk, majd egyforma adagokra osztjuk, és pihentetjük. A sütőt a maximum hőmérsékletre melegítjük.

4. Körülbelül egy maroknyi mennyiségű tésztát nyújtófa segítségével, jól alá és fölé lisztezve szép vékonyra nyújtjuk, közben 2-szer, 3-szor megfordítjuk.

5. A kinyújtott tésztát pizza lapátra tesszük, és megkenjük a már nem forró paradicsom szósszal, körülbelül 3 evőkanálnyi mennyiséggel.

6. Rátesszük a szeletelt feltéteket, és 250-280 °C-on (minél melegebb, annál jobb), alsó felső sütési funkción (nem légkeverésesen) 9 percig sütjük.

Tálalási variációk:

1. A pizza szeleteket tálalhatjuk paprikával, ruccola salátával,

2. nagyobb darab parmezán forgácsokkal,

3. friss bazsalikom levelekkel,

4. vékonyra vágott sonka szeletekkel.

Séftanácsok

A pizza akkor lesz finom, ha tésztája ropogós és nem túl vastag. Érdekessége a búzadara, ami a ropogósságát biztosítja a tésztának. Nagyon fontos azonban a sütés is, hogy minél forróbb sütőben, minél hirtelen süljön meg. Természetesen csak nagyon keveseknek van fa tüzelésű kemencéjük otthon –  nekem sincs –  ezért a sütőnkből kell azt csinálnunk, ha lehet. Nagyon fontos, hogy akinek a sütője nem tud legalább 250 oC-ot, az ne készítse el, mert nem lesz túl jó az eredmény. Fontos még, hogy a sütőt a sütő tepsivel együtt melegítsük fel, még hozzá úgy, hogy tepsinket fordítsuk fejjel lefelé, és így toljuk sütőnk legalsó rács szintjére.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!