A pizza, ahogy én készítem, avagy variációk egy témára. Egyszerű és gyors recept akár a hétköznapokra is.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
0,75 kg rétesliszt
0,20 kg búzadara
1 evőkanál kristálycukor
2 csomag szárított élesztő
6 dl szobahőmérsékletű víz
1 evőkanál só
3 dl sűrű, 100%-os sűrű paradicsomlé
2 dl hámozott-darabolt paradicsom konzerv
1 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál olívaolaj a pirításhoz
3 evőkanál olívaolaj az ízesítéshez
1 kis fej finomra vágott vöröshagyma
2 fej zúzott fokhagyma
1 csomag friss bazsalikom levél
1 mokkáskanál törött bors
2 teáskanál só
mozzarella
parmezán
sonka
bacon
olívabogyó
paradicsom
paprika
ruccola saláta
bazsalikom
1. A vöröshagymát lepirítjuk az olívaolajon.
2. Hozzáadjuk a két fajta paradicsomot.
3. Ízesítjük cukorral, sóval, fokhagymával, olívaolajjal és törött borssal.
4. 10 percig közepes lángon kevergetve főzzük, majd lehúzzuk, és friss tépett bazsalikom levelekkel ízesítjük.
1. A tészta hozzávalóit pontosan kimérjük, előkészítjük. Az élesztőt külön nem kell felfuttatni!
2. Minden tészta hozzávalót egy keverőedényben, fakanál segítségével összedolgozunk, hogy a tészta egynemű, gyúrható legyen – közben 10 percig pihentetjük.
3. A tésztát gyúródeszkán, lisztes kézzel jól összedolgozzuk, majd egyforma adagokra osztjuk, és pihentetjük. A sütőt a maximum hőmérsékletre melegítjük.
4. Körülbelül egy maroknyi mennyiségű tésztát nyújtófa segítségével, jól alá és fölé lisztezve szép vékonyra nyújtjuk, közben 2-szer, 3-szor megfordítjuk.
5. A kinyújtott tésztát pizza lapátra tesszük, és megkenjük a már nem forró paradicsom szósszal, körülbelül 3 evőkanálnyi mennyiséggel.
6. Rátesszük a szeletelt feltéteket, és 250-280 °C-on (minél melegebb, annál jobb), alsó felső sütési funkción (nem légkeverésesen) 9 percig sütjük.
1. A pizza szeleteket tálalhatjuk paprikával, ruccola salátával,
2. nagyobb darab parmezán forgácsokkal,
3. friss bazsalikom levelekkel,
4. vékonyra vágott sonka szeletekkel.