Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Töltött káposzta csomborral – könnyebben, egyszerűbben

Kezdőlap > Receptek > Főétel > Töltött káposzta csomborral – könnyebben, egyszerűbben

2019. december 11. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Nálam nincs karácsony, nincs tél töltött káposzta nélkül. Hatalmas adagokban készítem, mert ezt az ételt egyszerűen nem szabad kis mennyiségben elkészíteni. Mutatom, nálam hogyan készül.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra 30 perc

ADAG

ADAG
8-10 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.3 / 5. Értékelések: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén Tej

Mentes

Tojásmentes Hozzáadott cukormentes

Hozzávalók

80 dkg sertésdagadó vagy lapocka
14 dkg füstölt szalonna
10 dkg libazsír
1.2 kg savanyú káposzta
1 fej savanyú káposzta levél
2 dl tejföl
4 dkg liszt
8 dkg rizs
20 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál fűszerpaprika
2 darab babérlevél
1 mokkáskanál őrölt csombor (borsikafű)
1 mokkáskanál őrölt bors
1 teáskanál só

Elkészítés

1. Előkészítjük a hozzávalókat.

2. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát kevés libazsírral együtt kipirítjuk.

3. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, lepirítjuk, majd felöntjük 1 dl vízzel, és megpároljuk.

4. A pirult hagymás szalonna felét a ledarált húshoz adjuk.

5. Hozzáadjuk a rizst, ízesítjük sóval, borssal, szárított csomborral, és kevés fűszerpaprikával.

6. Kézzel jól összedolgozzuk, ha szükséges sót adunk még hozzá.

Töltelékek:

1. A káposztát megmossuk.

2. A levelek vastagabb ereit kivágjuk.

3. Tölteléket teszünk a kiterített levelek közepébe.

4. Felgöngyöljük, és mindkét végénél ujjal betömködjük a káposztaleveleket.

Érlelés és főzés:

1. A pirított szalonnás-hagyma másik felét fazékba tesszük, és rárakjuk a szálas káposztát.

2. Rétegezzük egy sor töltelékkel, majd addig ismételjük, amíg megtelik a fazék. 1 napig hűtőben érleljük.

3. Az idő elteltével feleresztjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd babérlevelet rakunk rá, és lefedjük.

4. Kis lángon, körülbelül 1.5-2 órát főzzük, majd a töltelékeket kiszedve, tejfölös habarással besűrítjük.

Séftanácsok

A rizst sokan lepirítják, és félig puhára főzik a töltelékhez. Ez a megoldás nem rossz, de csak akkor hasznos, hogyha gyorsan akarunk végezni az étel elkészítésével. A legfinomabb akkor lesz a töltött káposztánk, ha darált dagadóból készítjük, a káposzta egyik részét, tehát csak az apró káposztát mossuk át hideg vízzel, a rizst pirítás és puhítás nélkül adjuk a töltelékhez, és legalább egy napig a betöltött, rétegezett káposztát hűtőben pihentetjük a főzés előtt.

Természetesen ízlés szerint adhatunk hozzá főzéskor paradicsomot, tv paprikát, illetve több fűszerpaprikát, fokhagymát és füstölt húst is. Ne feledjük azonban, hogy a sok paprikától, füstölt hústól még nehezebben emészthető és kalóriadúsabb ételt fogunk kapni. Érdemesebb a könnyebb, egyszerűbb formáját készíteni ennek az egyébként remek és magyar klasszikus ételnek.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!