Nálam nincs karácsony, nincs tél töltött káposzta nélkül. Hatalmas adagokban készítem, mert ezt az ételt egyszerűen nem szabad kis mennyiségben elkészíteni. Mutatom, nálam hogyan készül.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra 30 perc
ADAG
8-10 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
80 dkg sertésdagadó vagy lapocka
14 dkg füstölt szalonna
10 dkg libazsír
1.2 kg savanyú káposzta
1 fej savanyú káposzta levél
2 dl tejföl
4 dkg liszt
8 dkg rizs
20 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál fűszerpaprika
2 darab babérlevél
1 mokkáskanál őrölt csombor (borsikafű)
1 mokkáskanál őrölt bors
1 teáskanál só
1. Előkészítjük a hozzávalókat.
2. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát kevés libazsírral együtt kipirítjuk.
3. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, lepirítjuk, majd felöntjük 1 dl vízzel, és megpároljuk.
4. A pirult hagymás szalonna felét a ledarált húshoz adjuk.
5. Hozzáadjuk a rizst, ízesítjük sóval, borssal, szárított csomborral, és kevés fűszerpaprikával.
6. Kézzel jól összedolgozzuk, ha szükséges sót adunk még hozzá.
1. A káposztát megmossuk.
2. A levelek vastagabb ereit kivágjuk.
3. Tölteléket teszünk a kiterített levelek közepébe.
4. Felgöngyöljük, és mindkét végénél ujjal betömködjük a káposztaleveleket.
1. A pirított szalonnás-hagyma másik felét fazékba tesszük, és rárakjuk a szálas káposztát.
2. Rétegezzük egy sor töltelékkel, majd addig ismételjük, amíg megtelik a fazék. 1 napig hűtőben érleljük.
3. Az idő elteltével feleresztjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd babérlevelet rakunk rá, és lefedjük.
4. Kis lángon, körülbelül 1.5-2 órát főzzük, majd a töltelékeket kiszedve, tejfölös habarással besűrítjük.