Sajnos eddig még nem jutottam el Erdélybe. Terveim között szerepel, hogy a családommal felfedezzük azt a gyönyörű vidéket. De addig is, miért ne főzhetnék itthon erdélyi recepteket? Az elmúlt évek során, innen-onnan kaptam a jobbnál jobb, helyi recepteket. Ez a leves az egyik nagy kedvencünk itthon. Családom ízlésére hangoltam, az évek során hozzáadtam, elvettem ezt-azt az eredeti receptből. Így született ez a laktató, zöldségekben gazdag leves. Jó étvágyat kívánok hozzá!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
35 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
1 darab csirkemell
0,5 fej vöröshagyma
0,5 dl evőkanál étolaj
2 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
4 darab burgonya
só
törött bors
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál szárított tárkony
1.5 l víz vagy alaplé
1 zöldség leveskocka, ha nincs alaplevünk
200 g kukorica konzerv vagy mirelit
200 g zöldborsó
1 evőkanál liszt
1 darab tojás
2 evőkanál tejföl
hideg tejföl
1. Először a vöröshagymát megpirítjuk, felöntjük 1 dl vízzel, és pároljuk.
2.
Amíg a vöröshagyma párolódik, addig a sárgarépát és a fehérrépát felkarikázzuk, a burgonyát pedig kis kockákra vágjuk.
3. A répákat és a burgonyát hozzáadjuk a párolódó vöröshagymához, sózzuk, törött borssal megszórjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a szárított tárkonyt.
4. Jól elkeverjük a zöldségeket és zsírjára pirítjuk.
5. Ekkor jöhet a felkockázott csirkemell, amit kb. 5 percig pirítunk.
6. Ezután felöntjük 1.5 l alaplével vagy vízzel, amiben előzőleg feloldottuk a leveskockát.
7. Amikor a zöldségek puhára főttek, hozzáadjuk a kukoricát és a zöldborsót.
8. 5 percig főzzük, majd a liszt, a tojás és a tejföl keveréket beleöntjük a levesbe.
9. Hideg tejföllel tálaljuk.