Ez a recept a húsvéti maradékok felhasználására született. Nem szeretek ételt kidobni, hiszek abban, hogy minden újra fel lehet, sőt fel is kell használni, amíg csak lehet. Természetesen, ha épp nem húsvét után olvasod a receptemet, a “maradék” szavaktól tekints el. Ez a fogás természetesen nem csak húsvét után készíthető el…
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
35 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
20 dkg (maradék) főtt sonka
5 darab (maradék) főtt tojás
1 egész tojás a tészta kenéséhez
60 dkg liszt
15 dkg búzadara
5 dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csapott evőkanál só
0,5 dl langyos víz
1 evőkanál cukor
2 csomag, 7 g-os szárított élesztő
1.
Az élesztőt felfuttatjuk, ehhez egy tálban összeöntjük a langyos vizet, a cukrot és magát az élesztőt, majd konyharuhával letakarva 4 percig állni hagyjuk.
2.
Pizza tésztát készítünk: keverőtálban összekeverjük a lisztet, a búzadarát, a felfuttatott élesztőt, a sót, a langyos vizet, az olívaolajat és a zúzott fokhagymát. Géppel, vagy kézzel egynemű tésztát gyúrunk belőle, melynek állaga ne kemény, hanem könnyű, kézzel formázható legyen. Konyharuhával letakarva 15 percig, szoba-hőmérsékleten pihentessük.
3. Közben a maradék főtt sonkát vágjuk apróra, a maradék főtt tojásokat pedig karikázzuk fel.
4. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtsuk ki, majd pogácsaszaggatóval, körülbelül 6 cm átmérőjű korongokat szúrjunk ki belőle.
5. Ezután kenjük meg a korongok tetejét felvert egész tojással, majd helyezzük rájuk a tojáskarikákat és az apróra vágott sonkát.
6.
Pár csepp olívaolajjal locsoljunk meg minden egyes falatkát, és 200 °C-os sütőben 8 perc alatt süssük szép pirosra.
7. Forrón tálaljuk.