Reggelire, uzsonnára, vendégváró falatnak is tökéletes fogás. A házi készítésű pita nagyon sokoldalúan felhasználható. A maradék pitákból szuper uzsonnát szoktam csomagolni másnap a gyerekeknek. A csicseriborsó mellett pedig szóljon az, hogy nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Magas fehérje tartalma miatt sportolók nagy kedvence, alacsony zsír és magas rosttartalma miatt pedig a fogyókúrázóknak ajánlott. Emellett jó hatással van koleszterin és vércukorszintünkre is.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 50 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
500 g liszt
30 g élesztő (friss)
3 dl langyos víz
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál cukor
2 darab 400 grammos csicseriborsó konzerv lecsöpögtetve
1 mokkáskanál őrölt kömény
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
4 evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár
só
bors
2 evőkanál pirított fenyőmag
1. A hozzávalókat összekeverjük, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
2. Ezután 8 kis gömböt gyúrunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
3. Az idő elteltével a gombócokat 3-4 mm vékonyra nyújtom.
4. Megint egy 30 perces pihentetés következik.
5. A korongokat sütőrácson 220 °C-os sütőben, alsó-felső programon 6-7 perc alatt készre sütjük.
1. A lecsöpögtetett csicseriborsót, a köményt, a fokhagymát, az olívaolajat és a citromlevet turmixgépben addig keverjük, míg egy sűrű állagú krémet nem kapunk.
2. Ügyeljünk arra, hogy tökéletesen elkeveredjenek a fűszerek.
3. Keverjük hozzá a tejfölt és a mustárt, majd kóstolás után sózzuk, borsozzuk.
4. Egy serpenyőben, közepes lángon, folyamatos rázogatás mellett, 2 perc alatt pirítsuk meg a fenyőmagot.
5. Tálaláskor szórjuk a krémünk tetejére.