Nagyon szeretem az almát! Önmagában, kompótnak, smoothie-ba, pitébe, sütibe és még sorolhatnám számtalan felhasználási módját. Ha már elegem van a cukros verzióból, ezt a húsos-sajtos verziót késztítem. Hölgyek körében nagy sikere szokott lenni, de szerintem a férfi gyomornak sem lesz ellenére ez a fogás. Az olívalekvárt egyébként más hús ételek mellé is ajánlom köretként.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
40 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
450 g csirkemell filé
só
1 darab alma cikkekre vágva
1 darab alma egészben
2 evőkanál olívaolaj
2 dl almalé
100 g reszelt sajt, ízlés szerint (Gauda, Trappista)
1 mokkáskanál kakukkfű
250 g fekete mag nélküli olajbogyó jól lecsepegtetve
250 g zöld mag nélküli olajbogyó jól lecsepegtetve
1 darab citrom héja
250 g kristálycukor
0,5 dl víz
1 mokkáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál só
1. A csirkemelleket vékonyra szeleteljük, majd megsózzuk. Almacikkeket helyezünk a hús szeletekre, feltekerjük, ezután fogpiszkálóval megtűzzük.
2. Felhevített serpenyőben a feltekert csirkemelleket körben elrendezzük, középre 1 darab bevagdosott egész almát helyezünk, olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük almalével. 10 percig fedő alatt pároljuk.
3. Ezután 200 °C-os sütőben, fedő nélkül, reszelt sajttal megszórva, 8 percig pirítjuk.
4. Olívalekvárral és kakukkfűvel megszórva tálaljuk.
1. Az olajbogyókat felaprítjuk.
2. A kristálycukrot, a citrom héját, az olajbogyókat, a kakukkfüvet, a sót és a vizet egy tálban, közepes lángon kezdjük el melegíteni.
3. Miután a cukor elolvadt, nagy lángon főzzük további 5 percig.
4. A kész lekvárt steril befőttes üvegekbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk.