Ez a recept is Amerikából jött haza velem. Nagyon megszerettem ezért meg is tanultam elkészítene, ami egyáltalán nem nagy ördöngösség. Igazából egy különleges részlete van csak ennek a receptnek, mégpedig az, hogy a bageleket sütés előtt 2 percig szódabikarbónás vízben megfőzzük picit. Érdemes elkészíteni, szuper szendvicseket lehet belőle készíteni.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra
ADAG
12 darab
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
500 gramm finomliszt
15 gramm porélesztő
3 dl langyos víz vagy tej
1 teáskanál só
2 evőkanál barna cukor
25 gramm vaj
1 evőkanál szódabikarbóna
1 tojás fehérje
szezámmag, mák, napraforgómag
1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a vizet/vagy tejet, a sót, a vajat és a barna cukrot. Jól dolgozzuk össze a tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és meleg helyen kelesszük 1 órát, vagy amíg a kétszeresére nem dagad.
2.
Thermomix verzió: Az élesztőt és a vizet/vagy tejet a Thermomix üstjében 1,5 percen keresztül 37 °C-on 1,5 fokozaton keverjük. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sót, a vajat és a barna cukrot. 3 percen át dagasszuk.
3. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
4. Ha megkelt a tésztánk, osszuk szét 12 egyenlő részre. Formázzunk belőlük kis labdaformákat, majd takarjuk le őket újra, és hagyjuk még kelni őket 20 percig.
5. Készítsünk elő egy tepsit és béleljük ki sütőpapírral.
6. Egy közepes méretű lábosban forraljunk fel 1 liter vizet. Mikor már forr a víz, adjuk hozzá a szódabikarbónát és vegyük vissza a lángot közepesre.
7. Most pedig formázzuk bagel formára a bucijainkat. Lapítsuk le egy picit a gömböcöket és az ujjunkkal fúrjunk egy lyukat a közepére. Ne legyen se túl pici, se túl nagy az a lyuk.
8.
Helyezzük a főzővízbe a bageleket kettesével. Hagyjuk őket főni 1- 1 percig oldalanként. Ezután helyezzük őket az előkészített sütőpapírral kibélelt tepsire.
9.
Tojásfehérjével kenjük meg a bageleket, majd szórjuk meg szezámmaggal, vagy mákkal, vagy napraforgómaggal. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre a bageleinket.
10. Miután elkészültek, vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk őket egy kicsit kihűlni. Ezután óvatosan vegyük le őket a sütőpapírról. Valószínűleg egy kicsit odatapadtak a szódabikarbónás vízben történő főzéstől.