A magyar konyha egyik klasszikusa. Ahány ház, annyi szokás. Ebben a receptben a sertésszüzet pulykára cseréltem, a sült krumplihoz pedig újburgonyát használok.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
35 perc
ADAG
10 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Olcsó
Mentes
1,2 kg pulykamell
15 dkg füstölt szalonna
2 kg újburgonya
1.5 l napraforgóolaj
0,5 dl víz
40 dkg vöröshagyma
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál majoránna
3 csomag petrezselyem zöld
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 evőkanál só
1. A bográcsot felöntjük a napraforgóolajjal, majd a tűz fölé helyezzük és felhevítjük.
2. Közben az újburgonyát alaposan megmossuk, majd héjastól cikkekre vágjuk.
3. Sütés előtt megsózzuk (így ropogósabb lesz), majd a felhevített olajban szép pirosra sütjük.
4.
Miután megsült, kivesszük az olajból, lecsöpögtetjük és félrerakjuk.
5. Az olajat kiöntjük a bográcsból és a következő sütésig félrerakjuk.
6. A már olajos bográcsot ne töröljük át, hanem ebben kezdjük el pirítani a csíkokra vágott füstölt szalonnát, miután ropogósra sült, ezt is kivesszük és félrerakjuk.
7.
A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáöntünk 0,5 dl vizet és kevergetés mellett rövid ideig pároljuk.
8. Közben a pulykahúst ujjnyi vékony csíkokra vágjuk, ezután a megpárolt hagymához adjuk és alaposan lepirítjuk.
9.
Ízesítjük sóval, fűszerezzük majoránnával és őrölt fekete borssal. Kevergetés mellett 10 percig pirítjuk.
10. Amikor a hús már minden oldaláról megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet.
11.
Alaposan átkeverjük, majd félrehúzzuk, hozzáadjuk a sült burgonyát és forrón tálaljuk.