Ezt a receptet egyenesen az Amerikai Egyesült Államokból, Alexandriából hoztam magammal. Egy nagyon kedves barátnőnk tanította meg nekem a fahéjas csiga csínját-bínját. Lényegében egy kelt tésztáról van szó, amit olvasztott vaj-fahéj-cukor keverékével töltünk meg. Vigyázat, nem diétás! Viszont a gyerekek imádni fogják!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
90 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
500 milliliter langyos tej
2 darab tojás
1 kilogramm liszt
125 gramm vaj
1 evőkanál barna cukor
1 teáskanál só
10 gramm porélesztő
1 evőkanál barna cukor
125 milliliter langyos víz
150 gramm vaj
200 gramm barna cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
200 gramm porcukor
50 ml habtejszín
1 vanília rúd kikapart belseje
2 evőkanál tej
1. Az élesztőt szórjuk egy nagyobb pohárba, és öntsünk hozzá 1 evőkanál barna cukrot, majd a langyos vizet. Tegyük félre és futtassuk fel.
2. A vajat kisebb kockákra vágva a Thermomix üstjében olvasszuk fel 3 perc alatt, 40 °C-on, keverő funkción.
3. Ezután adjuk hozzá a tojást, a cukrot és a sót, és 30 másodperc alatt, 3-as fokozaton keverjük össze.
4. Most jöhet a langyos tej, a felfuttatott élesztő és a meglangyosított liszt.
5. Dagasztóprogramon 4 percen át dagasszunk.
6.
Összeállítjuk a tölteléket: a kockákra vágott vajat, a barna cukrot és a fahéjat megolvasztjuk 5 perc alatt, 50 °C-on, keverő funkción.
7.
A cukormázhoz: a hozzávalókat egy edényben addig keverjük, amíg a cukor elolvad, és egy homogén, nem túl sűrű masszát kapunk.
8. A megkelt tésztát az edényében ököllel bebokszoljuk, hogy a felesleges levegő eltávozzon, majd átgyúrjuk még egyszer.
9.
Lisztezett felületre borítjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk.
10. Megkenjük a fahéjas cukorral (ha nem lenne kenhető állagú a töltelék, kicsit melegítsük fel), és szorosan, hosszában feltekerjük.
11.
Éles késsel vagy cérnával két ujjnyi vastag szeleteket vágunk, majd kiolajozott, magas falu tepsibe helyezzük, szorosan egymás mellé.
12. Újabb 10 percig kelesztjük, majd 180 °C-os sütőben, légkeverési funkción, középső sütőszinten, 20-25 percig sütjük.
13. A kész csigákat meglocsoljuk a cukormázzal és már tálalhatjuk is.