Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Fahéjas csiga (Thermomix verzió)

Kezdőlap > Receptek > Desszert > Fahéjas csiga (Thermomix verzió)

2019. július 16. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Ezt a receptet egyenesen  az Amerikai Egyesült Államokból, Alexandriából hoztam magammal. Egy nagyon kedves barátnőnk tanította meg nekem a fahéjas csiga csínját-bínját. Lényegében egy kelt tésztáról van szó, amit olvasztott vaj-fahéj-cukor keverékével töltünk  meg. Vigyázat, nem diétás! Viszont a gyerekek imádni fogják!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
90 perc

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Olcsó

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.3 / 5. Értékelések: 9

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén Tojás Tej

Mentes

Húsmentes

Hozzávalók

Hozzávalók az élesztő felfuttatásához:

500 milliliter langyos tej
2 darab tojás
1 kilogramm liszt
125 gramm vaj
1 evőkanál barna cukor
1 teáskanál só

Hozzávalók a tésztához:

10 gramm porélesztő
1 evőkanál barna cukor
125 milliliter langyos víz

Hozzávalók a töltelékhez:

150 gramm vaj
200 gramm barna cukor
3 teáskanál őrölt fahéj

Hozzávalók a cukormázhoz:

200 gramm porcukor
50 ml habtejszín
1 vanília rúd kikapart belseje
2 evőkanál tej

Elkészítés

1. Az élesztőt szórjuk egy nagyobb pohárba, és öntsünk hozzá 1 evőkanál barna cukrot, majd a langyos vizet. Tegyük félre és futtassuk fel.

2. A vajat kisebb kockákra vágva a Thermomix üstjében olvasszuk fel 3 perc alatt, 40 °C-on, keverő funkción.

3. Ezután adjuk hozzá a tojást, a cukrot és a sót, és 30 másodperc alatt, 3-as fokozaton keverjük össze.

4. Most jöhet a langyos tej, a felfuttatott élesztő és a meglangyosított liszt.

5. Dagasztóprogramon 4 percen át dagasszunk.

6. Összeállítjuk a tölteléket: a kockákra vágott vajat, a barna cukrot és a fahéjat megolvasztjuk 5 perc alatt, 50 °C-on, keverő funkción.

7. A cukormázhoz: a hozzávalókat egy edényben addig keverjük, amíg a cukor elolvad, és egy homogén, nem túl sűrű masszát kapunk.

8. A megkelt tésztát az edényében ököllel bebokszoljuk, hogy a felesleges levegő eltávozzon, majd átgyúrjuk még egyszer.

9. Lisztezett felületre borítjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk.

10. Megkenjük a fahéjas cukorral (ha nem lenne kenhető állagú a töltelék, kicsit melegítsük fel), és szorosan, hosszában feltekerjük.

11. Éles késsel vagy cérnával két ujjnyi vastag szeleteket vágunk, majd kiolajozott, magas falu tepsibe helyezzük, szorosan egymás mellé.

12. Újabb 10 percig kelesztjük, majd 180 °C-os sütőben, légkeverési funkción, középső sütőszinten, 20-25 percig sütjük.

13. A kész csigákat meglocsoljuk a cukormázzal és már tálalhatjuk is.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!