Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Grillezett oldalas fóliás burgonyával

Nyári grillezés lépésről lépésre. Még nincs vége a grill szezonnak, sőt, igazán csak most kezdődik!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 30 perc

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.1 / 5. Értékelések: 14

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Mustár Tej

Mentes

Tojásmentes Gluténmentes

Hozzávalók

Hozzávalók az oldalashoz:

80 dkg sertésoldalas
1 teáskanál őrölt köménymag
1 evőkanál só
(alufólia)

Hozzávalók a mártáshoz:

1,5 dl ketchup
2 evőkanál mustár
2 evőkanál barna cukor
fél dl szőlőmagolaj
1 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál csípős paprikakrém
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál durvára tört fekete bors
1 teáskanál őrölt köménymag

Hozzávalók a fóliás burgonyához:

4 darab kisebb burgonya
8 evőkanál szőlőmagolaj
6 szál kakukkfű
1 evőkanál só
(alufólia)

Hozzávalók a fóliás burgonya fokhagymás öntetéhez:

2 dl tejföl
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csomag apróra vágott snidling

Elkészítés

1. Az oldalast körülbelül 12 cm szélesre vágjuk. Felső, zsírosabb részét levágjuk úgy, hogy látszódjanak a csontok.

2. A leeső részekből nagyon finom fasírt készíthető. A hús előkészítése akkor tökéletes, ha a megformázott hús körülbelül ujjnyi vastag.

3. Megszórjuk mindkét oldalát sóval és őrölt köménymaggal, ráöntünk 1 dl vizet, majd alufóliába csomagoljuk.

4. A letakart grillen 40 percig pároljuk az oldalast. Közben egy keverőtálban összekeverjük a mártás hozzávalóit.

5. 40 perc múlva kicsomagoljuk az oldalast az alufóliából, lecsöpögtetjük, és vékonyan megkenjük mindkét oldalát a mártással.

6. Faszén felett ropogósra sütjük az oldalast úgy, hogy a mártással folyamatosan kenegetjük mindkét oldalát.

A grill előkészítése sütéshez:

1. A brikett tartót megtöltjük: alulra papírt, felül brikettet helyezünk, ehhez ajánlom a Weber Long Lasting brikettet.

2. A grill alsó szellőzőnyílását teljesen kinyitjuk, majd meggyújtjuk a papírt (papír helyett használhatunk brikett gyújtó pasztát is).

3. Körülbelül 45 perc elteltével az izzó brikettet a grillsütő alsó rácsára öntjük, majd az alsó szellőzőnyílást alacsonyabbra állítjuk.

4. A brikettet elterítjük, majd feltesszük a grillrácsot. Amikor már a rács is felhevült, fém drótkefével szárazon átdörzsöljük.

A tálalás fortélya:

1. A burgonyákat meglocsoljuk szőlőmagolajjal, megszórjuk sóval és friss kakukkfűvel, majd fóliába tekerve, 25 perc alatt készre sütjük a grillrácson.

2. A fóliát átlósan bevágjuk, majd hosszabbik oldalairól két kézzel megnyomjuk.

3. A ropogós oldalast a maradék szósszal megkenjük, majd a csontok között vágva feldaraboljuk.

4. A fóliás burgonya közepére fokhagymás mártást öntünk, és a hússal együtt tálaljuk.

Séftanácsok

A grillezett sertés oldalas a fiatal sertés süldőből készítve a legfinomabb. Ezt nagyon nehéz és drága is otthonra beszerezni, hiszen fiatal korban kevés disznót vágnak le. Azonban egy kis odafigyeléssel a zsírosabb sertés oldalasból is ízletesen elkészíthető a leírtak alapján.

A faszén előkészítésére is nagy gondot kell fordítani, mert sokan abba a hibába esnek, hogy túl hamar kezdenek hozzá a grillezéshez, és nem várják meg, amíg az izzó brikett hőfoka le nem csökken az ideális hőmérsékletre.

A halak grillezése csak akkor lesz a legtöbb esetben sikeres, ha halsütő rácsot használunk, amelyek közé beszorítva a halfiléket vagy egész halat könnyen megfordíthatóvá válnak az egyébként gyorsan letapadó és nehezen kezelhető halak.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!