Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Mediterrán grillcsirke

Egyben sült szárnyas recept lépésről lépésre. A grillcsirkét szinte mindenki szereti, de kevesen készítik el otthon. Íme, egy különleges, de egyszerű recept mindenkinek!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 5 / 5. Értékelések: 1

Allergének

Tej

Mentes

Tojásmentes Gluténmentes

Hozzávalók

Hozzávalók a csirkéhez:

1 darab tisztított, belezett csirke
1 evőkanál só

Hozzávalók a fűszeres olajhoz:

2 evőkanál barna cukor
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál paprikakrém
1 evőkanál borsikafű
1 evőkanál édes fűszerpaprika
1 evőkanál majoránna
1 evőkanál durvára őrölt fekete bors

Hozzávalók a locsolgatáshoz:

2 dl száraz rosé

Hozzávalók a mártáshoz:

5 dkg vaj

Hozzávalók a körethez:

1 darab fejes saláta
1 kis fej vöröshagyma

A papír-kapszli készítéséhez:

2 darab A/4-es papír
alufólia

Elkészítés

1. Az egész csirkét hideg vízzel kívül-belül alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Sóval kívül-belül bedörzsöljük.

2. Keverőtálban összekeverjük a fűszeres olaj hozzávalóit, majd hűtőszekrényben, a besózott csirkével együtt 20 percig pihentetjük.

3. A csirke bőre alá, a belsejébe és a külső bőrébe is alaposan bemasszírozzuk a fűszeres „masszázs olajat”, majd porcelán csirkesütőre húzzuk.

4. Légkeveréses sütőben 175 °C-on, 1 órán át sütjük, majd aláöntünk 2 dl rosé bort, és 200 °C-on tovább sütjük még 25 percig, amíg szép piros lesz.

5. Sütés közben néhányszor meglocsolgatjuk az átforrósodott, boros pecsenyezsírral, így a hús át fogja venni a kellemes boros ízt is.

6. A megsült csirke pecsenyelevéhez hozzákeverjük a vajat, miután elolvadt, simára keverjük, így a mártásunk is könnyedén és gyorsan elkészül.

A papír-kapszli készítése:

1. A/4-es fehér vagy akár színes papírt félbehajtunk úgy, hogy a nyíló része felfelé álljon.

2. A papír közepébe csúsztatunk egy szintén A/4-es nagyságú, félbehajtott alufóliát úgy, hogy a nyíló része szintén felül legyen.

3. A szorosan összefogott alufóliás papír alsó, zárt részét ollóval sűrűn bevagdossuk ügyelve arra, hogy a távolságok egyformák legyenek.

4. Mutatóujjunkra szorosan feltekerjük, majd a végét leragasztjuk celluxal vagy megtűzzük, hogy ne tudjon szétcsúszni.

A tálalás fortélya:

1. A megmosott salátát negyedeljük, majd rátesszük a vékonyra szeletelt vöröshagymát.


2. A meghajtott papír-kapszlik tetejét tenyérrel felülről megnyomkodjuk, hogy bozontosabbak legyenek.

3. A papír-kapszlikat a megsült csirkecomb végére húzzuk, és a saláta mellett tálaljuk.

4. Meglocsoljuk az előkészített, vajas-fehérboros, langyosra hűlt mártással.

Séftanácsok

A grillcsirkének általában nagyon ropogós, finom bőre van, ám a húsa, főleg a mellehúsa rendkívül száraz, szinte fojtós szokott lenni. Viszont akkor, ha még sütés előtt megmosott, leitatott állapotában, kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval, majd rövid ideig állni hagyjuk, s csak ezt követően sütjük meg, a mellehúsa is szaftos, ízletes lesz.

A hatást még inkább tudjuk fokozni, ha a fűszerkeveréket is készítünk, amellyel alaposan bekenjünk a csirkét. Az igazán jó és ízletes eredmény elérése érdekében a fűszeres masszázst legalább 15 percig kell alkalmazni, hogy minél több helyen átjárja a húst az ízletes olaj.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra