Egyben sült szárnyas recept lépésről lépésre. A grillcsirkét szinte mindenki szereti, de kevesen készítik el otthon. Íme, egy különleges, de egyszerű recept mindenkinek!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
1 darab tisztított, belezett csirke
1 evőkanál só
2 evőkanál barna cukor
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál paprikakrém
1 evőkanál borsikafű
1 evőkanál édes fűszerpaprika
1 evőkanál majoránna
1 evőkanál durvára őrölt fekete bors
2 dl száraz rosé
5 dkg vaj
1 darab fejes saláta
1 kis fej vöröshagyma
2 darab A/4-es papír
alufólia
1. Az egész csirkét hideg vízzel kívül-belül alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Sóval kívül-belül bedörzsöljük.
2. Keverőtálban összekeverjük a fűszeres olaj hozzávalóit, majd hűtőszekrényben, a besózott csirkével együtt 20 percig pihentetjük.
3. A csirke bőre alá, a belsejébe és a külső bőrébe is alaposan bemasszírozzuk a fűszeres „masszázs olajat”, majd porcelán csirkesütőre húzzuk.
4. Légkeveréses sütőben 175 °C-on, 1 órán át sütjük, majd aláöntünk 2 dl rosé bort, és 200 °C-on tovább sütjük még 25 percig, amíg szép piros lesz.
5. Sütés közben néhányszor meglocsolgatjuk az átforrósodott, boros pecsenyezsírral, így a hús át fogja venni a kellemes boros ízt is.
6.
A megsült csirke pecsenyelevéhez hozzákeverjük a vajat, miután elolvadt, simára keverjük, így a mártásunk is könnyedén és gyorsan elkészül.
1. A/4-es fehér vagy akár színes papírt félbehajtunk úgy, hogy a nyíló része felfelé álljon.
2. A papír közepébe csúsztatunk egy szintén A/4-es nagyságú, félbehajtott alufóliát úgy, hogy a nyíló része szintén felül legyen.
3. A szorosan összefogott alufóliás papír alsó, zárt részét ollóval sűrűn bevagdossuk ügyelve arra, hogy a távolságok egyformák legyenek.
4.
Mutatóujjunkra szorosan feltekerjük, majd a végét leragasztjuk celluxal vagy megtűzzük, hogy ne tudjon szétcsúszni.
1.
A megmosott salátát negyedeljük, majd rátesszük a vékonyra szeletelt vöröshagymát.
2. A meghajtott papír-kapszlik tetejét tenyérrel felülről megnyomkodjuk, hogy bozontosabbak legyenek.
3. A papír-kapszlikat a megsült csirkecomb végére húzzuk, és a saláta mellett tálaljuk.
4. Meglocsoljuk az előkészített, vajas-fehérboros, langyosra hűlt mártással.