Feleségem kedvenc levese. Illetve most már a baráti körünk nagy része is függő lett ettől a levestől. Melinda nem a várandóssága alatt volt kívánós, hanem első fiúnk születés után. Folyamatosan sütőtököt evett. Már nem tudtam hova variálni az elkészítési módokat… Aztán egyszer csak – mondhatnám, hogy már kínomban – megszületett ez a leves. Na ezután már nem kellett erőlködni, csak ezt főztem… heteken át… Aztán persze már Melinda is el tudta készíteni, és jöttek a barátnők, és kérték a receptet, annyira ízlett nekik. Az őszi-téli szezonban heti rendszerességgel készítjük, vendégvárás sincs enélkül a leves nélkül, mert követelik.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
1 darab közepes méretű sütőtök
0.5 liter tej
2 dl tejszín
1 leveskocka (lehetőleg zöldség)
1 púpozott kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
só
bors
2 evőkanál barna- vagy nádcukor
1 nagy evőkanál vaj
pirított tökmag a tálaláshoz
1.
A sütőtököt feldaraboljuk, és 200 °C-os sütőben, alsó-felső programon 40-45 perc alatt megsütjük.
2. A tejet és a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a fűszereket és a leveskockát.
3. A megsült tököt a tejhez adjuk, és botmixerrel leturmixoljuk.
4. Pirított tökmaggal tálaljuk.