A mexikói konyha nagy kedvencem. Eddig akárhány ételüket kóstoltam, rögtön magaménak éreztem. Sok zöldséget használnak, rizst, babot, imádom, hogy csípősek az ételeik, nagyon szeretem a tejfölt. Minden kedvencem egyben, egy helyen. Ezt a levest egy spanyol barátomtól tanultam, ő pedig egy másik barátjától, aki egyszer ismert egy mexikóit… vagy valami ilyesmi. Na mindegy. A lényeg a lényeg, hogy amikor meglátták a gyerekeim, hogy chips van a levesben rögtön kértek belőle, még a legválogatósabb is. És csodák csodájára meg is ették. Persze nekik nem nyomtam úgy tele chilivel, majd szépen apránként szoktatom őket hozzá, mert nagy csípős rajongó vagyok.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 20 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd vékonyan felszeletelt fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1,5 l alaplé (vagy csak csirke, vagy csak marha, de lehet fele fele is)
1 konzerv paradicsom
1 kiskanál kömény
1 kiskanál chili por
25 g jalapeno paprika (üveges változatban, szeletelve is kapható)
1 kiskanál só
1 kiskanál worcestershire szósz
2 darab avokádó
100 g cheddar sajt
200 g tortilla chips
1.
Pirítsuk meg olívaolajon a vöröshagymát és a fokhagymát.
2. Öntsük fel az alaplével, és adjuk hozzá a paradicsom konzervet, a köményt, a chilit, a jalapenot, a sót és a worcestershire szószt.
3. Forraljuk fel, majd közepes lángon, fedő alatt, 1 órán át gyöngyöztessük.
4. Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a feldarabolt avokádót és a kisebb darabokra vágott sajtot.
5. Le is reszelhetjük, de a forró levesben a nagyobb darabok is hamar elolvadnak.
6. Tálaláskor adjuk hozzá a tortilla chipszeket.
7. Tipp: Ha van otthon egy kis sült csirke maradék, annak húsát is hozzáadhatjuk a leveshez. Miután készre főtt, akkor tegyük bele a csirke darabokat, és még 5 percig főzzük.
8.