Ezt a fogást nemcsak hétköznapokra, de ünnepnapokra is meleg szívvel ajánlom. Nagyon ízletes fogás, és emellett még nagyon egészséges is.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
25 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
1 darab lazacfilé bőrrel
15 dkg bacon nagy kockákra vágva
45 dkg brokkoli
1 evőkanál akácméz
5 evőkanál olívaolaj
1 darab citrom leve
5 dkg gyömbér
10 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
1.
A lazacot először is ellenőrizzük le, hogy valóban szálkamentes-e. Ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben megtenni, hogy a mutató- és a középső ujjunkat összefogjuk, és a halfilé közepe mentén haladva, kicsit lenyomva, összefogott ujjainkkal végigsimítjuk a halat. Ha akad benne még szálka, azt meg fogjuk érezni.
2. Ezután körülbelül fél centi távolságra egymástól, kereszt irányban, bőréig bevágjuk a halat. Ügyeljünk arra, hogy nehogy átvágjuk a hal bőrét, mert akkor nem tudjuk egészben megsütni.
3. A vágások helyére vékonyra szeletelt, tisztított fokhagymaszeleteket helyezzünk úgy, hogy közben félig fedjék egymást. Ügyeljünk arra is, hogy ne vágjunk a fokhagymából túl vastag szeleteket, mert akkor a viszonylag rövid sütési idő alatt nem lesz elég idő a fokhagyma erőteljes ízének tompulására, és így nagyon könnyen elronthatjuk ezt a nagyszerű ételt.
4. Miután minden vágásba behelyeztük a fokhagymaszeleteket, tegyük a halat sütőtepsire.
5. Mivel a lazac elég zsíros hal, a sütés előtt nem kell meglocsolnunk semmilyen zsiradékkal.
6. Sóval hintsük meg, és 180 °C-on, alsó-felső sütési módon, 15 percig süssük.
7. Közben a gyömbért tisztítsuk meg, reszeljük le, és keverjük össze az akácmézzel, az olívaolajjal és a citromlével.
8. A halat közvetlenül a sütőből kivéve locsoljuk meg az öntettel és forrón, pirított bacon kockákkal és párolt brokkolival tálaljuk.