Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Citromos-gyömbéres csirke relax

Frissítő nyári fogás lépésről lépésre. A gyömbér, citrom, koriander, méz és a krémsajt kombinációja a csirkével még a nyári hőségben is frissítő lehet, hidegen és melegen egyaránt.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 15 perc

ADAG

ADAG
6 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 3.8 / 5. Értékelések: 5

Allergének

Tej

Mentes

Tojásmentes Gluténmentes Hozzáadott cukormentes

Hozzávalók

Hozzávalók a csirkéhez:

4-4 darab kisebb csirke alsó- és felsőcomb
4 darab csirkemell bőrrel és szárnnyal
1 teáskanál törött bors
1 evőkanál só

Hozzávalók a páchoz:

1,5 dl olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva
2 evőkanál koriandermag
6 gerezd fokhagyma szeletelve
8 dkg friss gyömbér tisztítva, szeletelve
2 darab kisebb citrom hámozva, szeletelve
a citromok csíkokra vágott héja

Hozzávalók a körethez:

2 evőkanál termelői méz
20 dkg krémsajt
15 dkg rizs
3,5 dl víz a felöntéshez
1 csomag petrezselyem apróra vágva
2 teáskanál só

Elkészítés

1. A feldarabolt csirkehúsokat sózzuk és borsozzuk. Használjunk tengeri sót, vagy sóvirágot.

2. Az olívaolajat összekeverjük a szeletelt vöröshagymával, gyömbérrel, citrommal, fokhagymával és a csíkokra vágott citromhéjjal, majd koriandermagokkal fűszerezzük.

3. Alaposan összedolgozzuk, lehetőleg fa és nem fém keverőeszközökkel.

4. Összekeverjük a sós-borsos csirkedarabokkal, majd állni hagyjuk 15-20 percig. Ez nagyon fontos, mert csak így fogja átjárni a csirkehúst ez a különleges íz.

5. Sütőtálba tesszük, a tetejét meglocsoljuk 5 evőkanál olívaolajjal, majd 180 °C-on, légkeveréses funkción 50 percig sütjük.

6. A megsült csirkedarabokat kivesszük a tepsiből.

Citrom előkészítése:

1. A citromokat úgy hámozzuk meg, hogy minél kevesebb fehér rész maradjon a héj alatt.

2. A fehér részeket eltávolítjuk a megtisztított citromokról és citrom héjjakról is.

3. A citrom héjját vékony csíkokra vágjuk.

4. A meghámozott citromot és gyömbért vékony karikákra szeleteljük.

Köret és mártás készítése:

1. Miután kivettük a megsült csirkedarabokat, a sütőtálba rakjuk a rizst, a vizet, a sót, majd letakarva, kis lángon puhára pároljuk.

2. A párolt rizshez hozzáadjuk a mézet, a krémsajtot, a petrezselymet, és jól összekeverjük.

3. A fűszeres rizsből pár kanálnyit a tányér aljára teszünk.

4. A fűszeres rizsre helyezzük a felszeletelt csirkedarabokat.

Séftanácsok

A citrom csak akkor ad pikáns ízt az ételeknek, ha a fehér, kesernyés részét maradéktalanul el tudtuk távolítani, mind a gyümölcsről, mind a héjról. A citrom így kiadja frissítő kellemes, citrusos ízeit, illatait, ami a héjban illóolajként van jelen.

A  csirkedarabokat a sózás és a borsozás után hűtőben akár egy napig is érlelhetjük, így ha van erre időnk, még finomabb ételt tudunk készíteni.

Miután megsült a csirke, a visszamaradt fűszeres pecsenyelében érdemes kipárolni a rizst úgy, hogy miután hozzáadtuk a vizet, letakarjuk alufóliával és kis lángon puhára főzzük. Így egy edényben készíthetjük el a húst, a köretet és a mártást is.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra