A grillezés a szívem csücske. Órákon át tudnék/tudok beszélni róla. Egyszerűen szerelmese vagyok a műfajnak. Néhány évvel ezelőtt részt vettem a Svédországban rendezett világbajnokságon. Az a pár nap felejthetetlen élményt nyújtott. Napokig grilleztünk, a világ minden tájáról érkeztek versenyzők. Ezt a receptet a belga csapat séfjétől könyörögtem el, miután megkóstoltam a húsukat. Hús és grill rajongóknak kötelező!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 40 perc + érlelés
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Mentes
1 kg 10 dkg feldarabolt oldalas (körülbelül 10-12 cm szélesre vágva/darab)
1 evőkanál rózsabors
4 darab fokhagyma zúzva
12 darab narancs facsarva
2 dl víz
2 mokkáskanál só
4 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál rózsabors
6 darab narancs karikákra vágva
2 darab narancs kifacsarva
1. Az oldalas fölső és alsó részéről is eltávolítjuk a vastag zsírréteget, ezután bedörzsöljük 1 evőkanál rózsa-borssal és zúzott fokhagymával.
2.
A húst egy teljes napig 12 darab narancs kifacsart levébe érleljük (körülbelül 6 dl kell, hogy ellepje a húst).
3. Az érlelési idő leteltével a húst lecsöpögtetjük, és egy vékony peremű tepsibe helyezzük, 180 °C-os sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük, és felöntjük 2 dl vízzel.
4. Lefóliázzuk, és 160 °C-os sütőben még 45 percig sütjük.
5.
Ezután a húst lecsöpögtetjük, és sóval bedörzsöljük.
6.
A narancsos páclé elkészítéséhez a narancsokat megpucoljuk, majd ujjnyi vastag karikákra szeleteljük, ezután összekeverjük 4 evőkanál olívaolajjal, 1 mokkáskanál rózsaborssal, és 2 darab narancs kifacsart levével, majd jól lehűtjük.
7.
A húsokat felhevített grillrácsra helyezzük és azok mindkét oldalát szép pirosra sütjük (körülbelül 20 perc) úgy, hogy a narancsos páclével folyamatosan kenegetjük.
8.
A narancsos páclét a frissen grillezett oldalasok mellett tálaljuk.
9.
A készítési idő viszonylag hosszú, de megéri elkészíteni, mert biztosan sikert aratunk vele.