Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Főzzön a gyerek!

Grízes tészta

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

30 perc

ADAG

2 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

Gyermekkorom egyik nagy kedvence, a nagymamáknál jobban senki nem tudta készíteni. Ezzel a recepttel egy kis időutazásra hívlak a gyerekkorodba. Ha nem a nagymamánál, akkor a suli menzáján ettem még sokat. Bár az iskolában a legnagyobb kedvenc a vizes tejbegríz és piskóta kocka csokoládéöntettel volt.

Pudingos guba

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

15 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

A mákos guba és a vanília puding egyenként is megállják a helyüket, de ha a két receptet összeolvasztjuk, az aztán a desszertek desszertje lesz. Már csak azért is mert két desszert van egy tányéron…

Melegszendvics gyorsan, egyszerűen

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

30 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

Szendvicskrém előre elkészítve, hűtőben tárolva, frissen kisütve – így mindig gyorsan, változatos ízű szendvicseket tudunk készíteni…

Bögrében sült barackos piskóta

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

25 perc

ADAG

12 csésze

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

Egyszerű de nagyszerű desszert, amit pillanatok alatt összedobhatunk, ha egy kis édesre vágyunk. Ráadásul ezt gyerekek is könnyedén elkészítik. Kiváló recept, ha a gyereket be akarjuk vezetni a sütés – főzés világába.

Meggyes pite

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

35 perc

ADAG

6 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

Kati mama a feleségemnek, Melindának a nagymamája. Isteni finom konyhát visz. A mai napig, pedig már közelebb van a 90-hez! mint a 80-hoz, az egész családot ellátja vasárnaponként. Minden alkalommal, amikor leülök az asztalához, tanulok tőle valami újat, nemcsak a főzésről, az életről is.  Amióta bekerültem a családba – majd 20 éve – a meggyes pitét úgy készítem, ahogy Kati mama. Megkértem, hogy ossza meg velem a “titkot”. Nincs itt semmi titok – mondta – csak jó alapanyag és szeretet kell hozzá.

Mákos tészta

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

15 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

Tegye fel a kezét, aki szereti a mákos tésztát! Én felraktam… Sokszor, amikor otthonra kell főzni túl bonyolítjuk, túl gondoljuk a dolgokat. Pedig sokszor a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek. Egy mákos vagy diós tészta elkészítése nem igényel komolyabb szakmai tudást. Minden a jó arányokon múlik. Mindemellett nem csak gyors és finom, hanem a máknak köszönhetően nagyon gazdag vitaminokban (B1, B2, B6 és E vitaminok) illetve jelentős vas, kálium, kalcium, magnézium és foszfor forrás. Használjuk a mákot sokszor, ne csak karácsonykor a bejglibe, hanem egész évben.

Séftippek lépésről lépésre

Chilis szendvicstekercs

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

30 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Közepes

Gyors, egyszerű, finom mexikói “szendvics” lépésről lépésre. Aki igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom ételt szeretne készíteni, feltétlenül próbálja ki ezt a receptemet – akár hidegen akár melegen.

 

Narancsos-mascarpone-s sütőtök tekercs

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

1 óra 15 perc

ADAG

6 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Közepes

Ünnepi desszert lépésről lépésre. Ez a desszert nem bonyolult. Mindenkinek sikerülni fog, valamint látványos és zavarba ejtően finom. Aki nem hiszi, süsse meg!

Receptek

Levesek

Húsgombócleves eperlevél tésztával

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

2 óra

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Közepes

Gyerekkorom ízei köszönnek vissza ebben a receptben. Igazi vasárnapi leves, amit kicsi és nagy is követelni fog mindig, ha egyszer elkészítetted nekik.

Lencsekrémleves füstölt tarjával

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

30 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

Laktató és tápláló leves, igazi téli fogás. Együk a lencsét, sokat, sokféleképpen, mert nagyon egészséges és nem utolsó sorban finom.

Főételek

Kukoricás tojásfánk

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

35 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

A farsangi édes szalagos és csöröge fánkok után, íme egy sós változat. Sok tojás kell hozzá, így Húsvétra is ajánlom, az esetlegesen megmaradt tojások felhasználásához.

Sonkaropogós tormás tejföllel

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

30 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

A húsvétot követő napokban már kevesen lelkesednek azért, hogy megint főtt tojást és sonkát ehessenek, de senkinek sincs szíve kidobni a maradékot. Íme egy receptötlet, ami megmutatja azt, hogy hogyan tehetjük újra kívánatossá a vonzerejét vesztett főtt sonkát.

Desszertek

Töltött csokoládétojás

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

10 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

Hívhatnánk húsvéti csokoládé bombának is. Ez a desszert biztosan letaglóz. És ha a csoki nem lenne elég, akkor ráadásként a csokoládé kehely alsó részébe szórhatunk aszalt vagy kandírozott gyümölcsöket is.

Húsvéti kalács aszalt gyümölcsökkel

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

2 óra 10 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Közepes

Nincs húsvét kalács nélkül. Reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy akár vacsorára is kínálhatjuk. A tetejére szórt aszalt gyümölcs mix tartalmazhat datolyát, barackot, szilvát és körtét is, valamint lekvárral is kínálhatjuk.

Italok

Tojáslikőr

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

1 óra 20 perc

ADAG

4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Közepes

Karácsonyi vagy inkább húsvéti ital? Nem is tudom pontosan. De persze nincs ünnephez kötve a fogyasztása. Nem bonyolult elkészíteni otthon, érdemes kipróbálni, a siker garantált. Aztán csak óvatosan a pohár újratöltésével, mert nagyon itatja magát.

Pumpkin spice latte, avagy a tökös tejeskávé

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

55 perc

ADAG

1 adag

NEHÉZSÉGI FOK

Könnyű

Manapság nagyon nagy népszerűségnek örvend ez a kávékülönlegesség. Az ősz beköszöntével egyre több kávézó kínálatában bukkan fel. Elhoztam Nektek ennek a finomságnak a receptjét, hiszen otthon is könnyedén elkészíthető. Magát a szirupot hűtőben tárolhatod, jó pár napig eláll: csak a kávédba kevered reggelente, és máris jobban indul a napod. Próbáld ki, nem fogod megbánni!